Pe lângã faptul cã detinerea unei exploatatii zootehnice atrage dupã sine si obligat ii legale privind protectia mediului, detinerea si folosirea de platforme de gunoi de grajd sunt obligatorii atât pentru accesarea de subven- tii în zootehnie, de la APIA, cât si pentru obtinerea de finantare prin PNDR pentru proiecte de investitii în zootehnie. Prin submãsurile 4.1, 6.1 si 6.3 din cadrul PNDR 2020, se pot obtine fonduri inclusiv pentru depozitarea si gestionarea adecvatã a gunoiului de grajd, cu mentiunea cã termenul limitã de conformare la standardul privind nitratii este 12 iunie 2018, termen pânã la care se mai pot depune solicitãri de platã pentru aceastã cheltuialã. Unele primãrii au venit în sprijinul concetãtenilor, construind deja din fonduri proprii platfome de gunoi de grajd, conforme cu legislatia.

Loading...

Una din conditiile impuse solicitantilor de ajutoare tranzitorii în zootehnie acordate prin APIA este aceea a detinerii si folosirii de platforme de gunoi de grajd pentru exploatatiile proprii sau, în anumite cazuri, împreunã cu exploatatiile vecine. Dacã conditiile impuse nu sunt extrem de stricte, platformele respective putând fi realizate din orice fel de materiale impermeabile, care sã împiedice scurgerea dejectiilor lichide în sol, nu la fel este în cazul solicitantilor de fonduri nerambursabile de la AFIR, prin submãsurile 4.1, 6.1 si 6.3 din cadrul PNDR 2020. Astfel, respectarea conditiilor de bune practici agricole pentru gestionarea gunoiului de grajd si a dejectiilor de origine animalã, conform prevederilor „Codului de bune practici agricole”, presupune ca fiecare solicitant de finantare acordatã prin PNDR care îsi propune investitii în sectorul zootehnic sã- si calculeze si sã-si prevadã prin proiect capacitatea de stocare a gunoiului de grajd sau dejectiilor de origine animalã, precum si cantitatea maximã de îngrãsãminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol. Gestionarea corectã a gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animalã se poate realiza fie prin amenajarea unor sisteme de stocare individuale, fie prin utilizarea unor sisteme de stocare comunale, fie prin utilizarea combinatã a celor douã sisteme. În cazul investitiilor noi în ferme zootehnice mai mici de 100 UVM (unitate vitã mare), respectarea cerintelor privind depozitarea / gestionarea adecvatã a gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animalã va fi validatã la finalul investitiei prin Nota de constatare emisã de Garda Nationalã de Mediu. În cazul investitiilor noi în ferme zootehnice mai mari de 100 UVM, depozitarea si procesarea gunoiului de grajd se face în conformitate cu cerintele acordului de mediu eliberat pentru ferma respectivã. Termenul limitã de conformare la standardul privind nitratii este 12 iunie 2018, termen pânã la care se pot depune solicitãri de platã pentru aceastã cheltuialã. Dupã aceastã datã, cheltuielile aferente depozitãrii/gestionãrii gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animalã nu vor mai fi eligibile pentru finantare din FEADR. Exceptie de la acest termen fac tinerii fermieri, care au termen de conformare 24 luni de la data instalãrii ca sef de exploatatie pentru prima datã, si investitiile noi care vizeazã înfiintarea unei exploatatii zootehnice, inclusiv capacitãti de management si de gestionare a dejectiilor. Trebuie spus cã, pentru a veni în sprijinul propriilor cetãteni beneficiari ai acestor subventii sau ajutoare în zootehnie, unele comune au finantat, din fonduri proprii, construirea de platforme de gunoi de grajd ce pot fi folosite în comun de mai multi fermieri. Este cazul comunelor Fãlciu si Gârceni, zone recunoscute pentru cresterea animalelor.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/09/platformele-de-gunoi-de-grajd-obligatorii-pentru-crescatorii-de-animale.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.