Loading...

S-A SPART BUBA

SCANDAL…Mai multi sãteni din comuna Albesti au decis sã se rãzboiascã în instantã cu moldovenii de la Trans Oil, acuzele aduse angajatilor acestui grup de firme fiind de mãrturie mincinoasã si santaj. Oamenii sustin cã au fost chemati la Vaslui, pentru a semna pentru arenda neachitatã de trei ani de zile, dar au fost pusi sã semneze declaratii împotriva asociatiei înfiintatã de ei, multi bãtrâni nestiind sã scrie sau sã citeascã. În jur de 350 de proprietari de terenuri din Albesti au refuzat sã mai dea terenurile la Trans Oil, asa cã si-au fãcut propria asociatie. Cel care a fost desemnat de oamenii din Albesti pentru a conduce destinele asociatiei, Leonard Lupu, însã are mult de pãtimit de pe urma atitudinii de sfidare a moldovenilor care au cumpãrat fostul grup Racova. “Avem multe procese pe rol, ni se tot cautã nod în papurã pentru a fi pusi pe drumuri. Ne-au cerut tot felul de expertize, ba chiar au cerut si despãgubiri, dar au renuntat pe rând la aceste cereri, de parcã vor sã-si batã joc de noi, cu drumurile la instante”, spune Lupu.

La Albesti, toatã comuna este în fierbere, de când s-a aflat cã moldovenii de la Trans Oil apeleazã la procedee nepermise de lege, pentru a hãrtui asociatia înfiintatã cu acordul proprietarilor. Cu un an si ceva în urmã, vãzând cã firmele din grupul Trans Oil au trei ani de restantã la plata arendei si nu se întrezãreste nicio sperantã pe viitor, câteva sute de localnici au decis sã înfiinteze o asociatie a comunei, tocmai pentru a scãpa de teroarea si bãtaia de joc a moldovenilor. La momentul înfiintãrii, Leonard Lupu a fost desemnat de proprietarii de terenuri sã se ocupe de asociatia proprietarilor de terenuri din Albesti. “Oamenii s-au sãturat sã fie dusi cu vorba si au decis sã-si înfiinteze propria asociatie, cu terenurile pe care le aveau la Trans Oil. S-au sãturat sã nu primeascã arenda trecutã în contract si au fãcut o asociatie, cu circa 350 de hectare de teren. De aici a pornit tot rãzboiul între cei de la Trans Oil si asociatia nou-înfiintatã, asociatia Crasna”, spune Lupu. S-au fãcut contracte cu noua asociatie, înregistrate legal la primãrie, contracte de prestãri servicii, fiind în jur de 400 de proprietari de terenuri în asociatia Crasna. Furiosi, cei de la Trans Oil au târât în judecatã asociatia pe la toate instantele de judecatã, sustinând cã au contracte valabile, desi oamenii le-au spus cã nu vor mai audã de ei, pentru anii de minciuni, cu arenda neplãtitã. Procesele sunt pe rol si acum, însã se tot tergiverseazã.

“De ce nu sunt lãsati în pace de moldoveni, oamenii din Albesti?”

În varã, moldovenii au cerut expertizã agricolã, plata unor daune de 2,9 miliarde lei vechi, expertizã topo, dupã care au tot renuntat la pretentii. “Au pus si pun presiune pe noi, dar nu întelegem de ce fac aceste presiuni si ce urmãresc de fapt. Oamenii nu mai vor sã lucreze cu ei, au decis sã-si facã propria asociatie, cu terenurile lor personale, de ce nu sunt lãsati în pace de moldoveni? Au renuntat la expertiza agricolã, pe urmã au renuntat si la despãgubiri, acum ne-au anuntat cã fac o expertizã topograficã, probabil sã vadã care sunt cu contracte la ei si în ce zone. Au intentionat sã ne cearã despãgubiri si pentru subventiile neîncasate, dar au abandonat, si-au dat seama cã oamenii sunt mult prea multi si prea decisi sã-si ia destinul în mâini. Nu mai vor sã lucreze cu Trans Oil. Avem un termen la finele lunii noiembrie, la Tribunal, sper sã câstigãm”, spune presedintele asociatiei Crasna. Vãzând cã nu le pot înfrânge determinarea si dorinta de a-si munci singuri terenurile, moldovenii au apelat la alte metode, care au ajuns acum la Politie si Parchet. “Au fost sase-sapte persoane care au fost chemate la Vaslui, unde li s-a spus cã vor primi arenda restantã, dacã vor semna niste hârtii. Oamenii nu au stiut ce semneazã, initial, nu au cerut explicatii, crezând cã semneazã pentru arendã. De fapt, este un domn acolo, la firma de la Vaslui, pe nume Romeo Chiscã, care îi punea pe oameni sã scrie cã au fost pãcãliti sã dea terenul cãtre asociatia Crasna. Oamenii nu au stiut ce semneazã. Când am aflat ce urmãresc acesti domni de la Trans Oil, am discutat cu oamenii. L-am dat în judecatã pe Chiscã pentru mãrturie mincinoasã si santaj, pentru cã oamenii erau de-a dreptul amenintati cã nu-si primesc drepturile, dacã nu semneazã acele hârtii. Este un om din zonã cãruia acest Chiscã i-a dat hârtii sã le semneze sotia acasã, dupã ce a fost la Vaslui sã cearã arenda, sotia a semnat ce au vrut cei de la Trans Oil, dar arenda restantã nu i-au mai plãtit-o. Acesta este modul de lucru cu acesti moldoveni. Sunt mult prea multi oameni, înselati de acesti moldoveni fãrã scrupule, acum au înteles cum sunt pãcãliti la Vaslui”, spune Leonard Lupu. Ca sã punã capac la mizeriile pe care le fac oamenilor din Albesti, cei de la Trans Oil, care mai lucreazã în unele parcele din afara asociatiei, le spun proprietarilor sã meargã la asociatia Crasna sã-si ia drepturile. “Aici s-a ajuns, la o situatie pe care oamenii nu o mai tolereazã. Cum sã le spui oamenilor sã vinã la Crasna, la asociatie, sã primeascã arenda, când terenul lor este muncit de moldoveni? Bãtaie de joc si atitudini de sfidare a proprietarilor de terenuri”, spune presedintele asociatiei Crasna.

Povestea unui scandal care a inflamat o comunã întreagã

În jur de 400 de proprietari de pãmânt din comuna Albesti, care s-au sãturat sã fie bãtaia de joc a celor de la Trans Oil, dupã ce nu si-au primit arenda timp de mai bine de doi ani de zile, au decis sã-si ia terenurile înapoi, anul trecut. Cei de la Trans Oil au prezentat în instantã unele contracte de arendã pe care oamenii din Albesti nu le recunosc drept valabile, iar scandalul a luat amploare. Cu tupeu, Trans Oil a cerut celor din Albesti – cãrora nu le-a achitat niciun litru de ulei sau un kilogram de grâu din arenda cuvenitã! – despãgubiri în instantã. Proprietarii au fost hãrtuiti, amenintati cu firme de pazã care vor veni peste ei, în timp ce, în instante, Trans Oil are zeci si sute de procese cu proprietari de terenuri care s-au sãturat sã fie bãtaia de joc a acestui grup de firme din Republica Moldova. “Nu vor intra pe terenurile noastre, niciodatã, acesta este mesajul pe care îl transmitem celor de la Trans Oil. Ne-au amenintat, ne-au dus în instantã, pentru drepturile noastre, pentru pãmântul nostru. Au spus cã vor aduce firme de bodyguarzi, pentru a proteja tractoarele, chiar au si încercat o datã acest lucru, dar noi nu cedãm”, este mesajul oamenilor din Albesti.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/plangeri-de-santaj-la-albesti-impotriva-trans-oil

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.