„Pentru prejudiciile aduse vasluienilor, declar război deschis Delgaz Grid”

0

Deputatul liberal Daniel Olteanu este primul politician vasluian care îndrăznește să spună lucrurilor pe nume și să ia atitudine față de probleme dintre cele mai neplăcute și aducătoare de prejudicii cu care vasluienii se confruntă: cele legate de energia electrică furnizată de Delgaz Grid. Desele pene de curent de care au parte vasluienii la prima furtună sau chiar vânt mai puternic nu au „sensibilizat” până acum niciun om politic vasluian. Ba mai mult, după furtuna din aprilie, când zeci de mii de vasluieni au rămas fără electricitate pentru zile și chiar săptămâni la rând, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a făcut apel doar la „înțelegerea” vasluienilor. Asta cu toate că, așa cum se cunoaște, situațiile sunt cauzate de lipsa investițiilor și a mentenanței la Delgaz Grid, fostul E.On, investiții pe care compania cu acționariat german le-a promis, dar nu le-a făcut.

Loading...

„Declar război deschis Delgaz Grid, adică fostului E.ON, în numele tuturor vasluienilor nemulțumiți că, deși achita la timp facturile la energie electrică, rămȃn frecvent pe întuneric!”, spune acum deputatul Daniel Olteanu, din Parlamentul României, cerând un tratament corect pentru consumatorii vasluieni.
„I-am cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, în plenul Parlamentului, să ia măsuri dure faţă de această companie, pentru investițiile pe care și le-a asumat, dar pe care nu le-a realizat nici până astăzi, ceea ce înseamnă prejudicii importante aduse consumatorilor vasluieni, din cauza penelor de curent din ce în ce mai dese. După interpelarea adresată ministrului Petcu în luna mai, am transmis în aceste zile interpelări pe același subiect către Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a declarat Olteanu.
Deputatul cere ca aceleași măsuri guvernamentale care s-au aplicat în vestul țării în situații similare să fie luate, controale asupra investițiilor făcute de operatorul în domeniul energiei, să fie luate și în Vaslui, pentru că „locuitorii din Moldova nu sunt cetățeni de categoria a doua”.
„M-a surprins soluția propusă de către domnul ministru în urma fenomenelor meteo cu final tragic de săptămâna trecută, din județele Timiş şi Arad, care au lăsat zeci de comunități din vestul țării fără energie electrică꞉ o comisie de verificare şi control al investiţiilor făcute de operatorii de domeniul energiei!
Ceea ce nu înțeleg este întârzierea cu care domnul ministru Petcu a propus această comisie, mai ales că, în luna mai, atunci când i-am adresat o interpelare (http://www.cdep.ro/interpel/2017/i318B.pdf) în cadrul căreia am cerut o analiză clară a investițiilor asumate de către Delgaz Grid, dumnealui și-a declinat competența pe acest subiect (http://www.cdep.ro/interpel/2017/r318B.pdf).
Vă reamintesc că Vasluiul a trecut printr-o situație aproape identică în luna aprilie, când, din cauza precipitațiilor abundente, zeci de localități din județ au rămas fără energie electrică chiar și zece zile, iar Bârladul, un oraș de 60.000 de locuitori, a fost izolat timp de o zi, cu serviciile de telefonie mobilă nefuncționale.
Dacă problemele legate de furnizarea energiei electrice, cu care se confruntă frecvent locuitorii din județul Vaslui, nu l-au impresionat pe domnul ministru, reacția sa a fost una promptă în ceea ce îi privește pe locuitorii din vestul țării. În aceste condiții, i-am atras atenția ministrului Energiei că locuitorii din Moldova nu sunt cetățeni de categoria a doua, iar situațiile de aici ar trebui să fie tratate cu aceeași responsabilitate de către un ministru plătit din bani publici”, a mai spus deputatul.
Dacă politicienii vasluieni s-au purtat numai cu mănuși cu societatea germană, chiar și în situații dramatice pentru locuitorii județului, din alte motive politice sau nu (nu mai are relevanță), deputatul Olteanu cere care cei responsabili pentru situațiile grele în care ajung tot mai des vasluienii să fie trași la răspundere.
„Mai mult, i-a cerut domnului ministru Petcu să vină în faţa Parlamentului cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investiţiile asumate şi cele realizate de către operatorii din domeniul energiei.
I-am solicitat, de asemenea, să facă publice numele responsabililor pentru situația în care s-a ajuns în prezent꞉ statul român a renunțat la distribuţia de energie electrică, iar noi avem parte de pene de curent mai dese ca înainte de anul 1989”, a mai declarat Daniel Olteanu.

Comunicat de presă:

Deputatul Daniel Olteanu cere ministrului Energiei măsuri dure faţă de Delgaz Grid (fostul E.ON) pentru investițiile asumate dar nerealizate

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra modului evaziv și iresponsabil în care ministrul Energiei, Toma Petcu, tratează problemele legate de furnizarea energiei electrice, cu care se confruntă frecvent locuitorii din Moldova, reacționând în schimb, cu promptitudine, în ceea ce îi privește pe locuitorii din vestul țării.
Olteanu acuză atitudinea ministrului Energiei, care, într-un răspuns oficial la o interpelare, și-a declinat competența în legătură cu modul în care operatorii din domeniul energiei își respectă obligaţiile asumate, iar după câteva luni a solicitat înființarea unei comisii de verificare şi control al investiţiilor făcute de către acești operatori. În cadrul unei declarații susținute în plen, deputatul liberal i-a cerut ministrului Toma Petcu să vină în faţa Parlamentului cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investiţiile asumate şi cele realizate de către operatorii din domeniul energiei. Daniel Olteanu a solicitat, de asemenea, indicarea responsabililor pentru situația inadmisibilă la care s-a ajuns în prezent, cȃnd zeci de localități rămȃn frecvent fără energie electrică, unele dintre ele, cum sunt cele din județul Vaslui, fiind izolate chiar și cȃte zece zile.
ʺÎnaintea fenomenelor meteo cu final tragic din Timiş şi Arad, am trecut prin aceeaşi situaţie în Vaslui, unde, acum câteva luni, au fost comunităţi lipsite de energie electrică chiar şi zece zile, tot în urma unor furtuni. Atenţie, vorbim de zece zile! Municipiul Bȃrlad a fost complet izolat, activitatea spitalului a fost blocată, nu au funcţionat nici măcar reţelele de telefonie mobilă.
În faţa acestei situaţii, pentru că întreruperile în furnizarea energiei electrice sunt frecvente, mai frecvente poate decât înainte de 1989, am reacţionat şi i-am cerut domnului ministru al Energiei, printr-o interpelare, să-mi comunice modul în care Delgaz Grid, fostul E.ON, şi-a respectat obligaţiile anuale de investiţii, inclusiv cele asumate la privatizare.
Răspunsul Ministerului Energiei mi-a arătat, încă o dată, modul haotic în care funcţionează instituţiile statului. Pe scurt, mi s-a spus că nu e de competenţa Ministerului Energiei modul în care operatorii din domeniul energiei şi-au respectat obligaţiile. Mi s-au înşirat apoi nişte cifre, ca şi cum nu aş face diferenţa între investiţiile asumate prin buget şi cele realizate efectiv, unde sunt convins că sunt surprize foarte mariʺ, a declarat Daniel Olteanu, care i-a atras atenția ministrului Energiei asupra interpelării transmise în luna mai, document în cadrul căruia a solicitat, printre altele, explicaţii legate de modul în care au fost verificate investițiile realizate de către operatorii din domeniul energiei.
ʺAcum, la o săptămȃnă de la evenimentele tragice din Vestul ţării – şi nu vreau să cred că în Moldova sunt cetăţeni de categoria a doua, aşa cum reiese, de fapt, din atitudinea ministerului – domnul ministru Toma Petcu declară că vrea o comisie «de verificare şi control al investiţiilor făcute de operatorii de energie electrică», susţinând chiar că acest lucru trebuia făcut mai demult. Domnule ministru, aţi avut pe masa dumneavoastră o interpelare pe această temă acum câteva luni! Câţi oameni trebuie să mai moară, ce tragedii trebuie să se mai întâmple până când să luaţi atitudine?
Soluţia nu este cea românească, domnule ministru, să mai înfiinţăm o comisie. Nu v-aţi săturat de comisii? Sunt instituţii ale statului care au răspunsurile pe care le căutați, mi-aţi transmis chiar dumneavoastră acest lucru, oficial. Vă rog să le întrebaţi şi să veniţi în faţa Parlamentului nu numai cu aceste răspunsuri, ci şi cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investiţiile asumate şi cele realizate. E inadmisibil să stăm zece zile fără energie electrică, în anul 2017, chiar şi în Moldova, chiar şi în Vaslui!
De asemenea, vă rog să indicaţi şi responsabilii pentru situaţia în care s-a ajuns. Nu se poate ca statul român să renunţe la distribuţia de energie electrică, iar noi să constatăm că, în 2017, penele de curent sunt mai dese decât înainte de 1989, pentru că îmi e greu să-mi amintesc de perioade cu zece zile fără energie electrică înainte de acest an, aşa cum s-a întâmplat în luna aprilie, în judeţul Vasluiʺ, a susținut Daniel Olteanu, în plenul Camerei Deputaților, care a transmis o interpelare în acest sens şi ministrului Economiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.