Un funcționar public care are și o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație, contractul de muncă urmând a-i înceta imediat, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, 29 ianuarie, și a intrat deja în vigoare.
Decizia a fost luată după ce Tribunalul Suceava, într-un litigiu de muncă, a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să lămurească dacă un funcționar public care are o decizie de pensionare – chiar și suspendată –mai poate fi angajat ca funcționar public.
Nu se știe numărul pensionarilor din sistemul public Astfel, toți funcționarii publici care încă lucrează deși au o decizie de pensionare vor pleca acasă. Nu se cunoaște însă numărul lor. Nu există statistici la nivel național privind numărul de pensionari încă activi ca funcționari publici. „E foarte greu de știut câți funcționari la stat vin din pensie. Nu am avut cum să fac un calcul de genul acesta, pentru că nu se declară la datele de concurs, de exemplu, pentru cineva care candidează să intre pe funcția publică. E dreptul lui conform legii să se prezinte la concurs și nu se face o statistică că a venit din pensie sau nu”, a explicat, pentru Europa Liberă, Vasile Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP).
Totodată, potrivit șefului ANFP, nu se cunosc nici efectele imediate ale deciziei, în condițiile în care din sistem urmează să plece și „oameni valoroși” care cu greu vor putea fi înlocuiți. 42 % dintre angajați sunt funcționari publici Agenția Națională a Funcționarilor publici a publicat, în februarie 2024, o analiză privind angajații din administrație, mai exact funcționarii publici și personalul contractual. Studiul a fost făcut cu bani europeni și a fost necesar pentru implementare unor măsuri cerute de prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
42% dintre angajații din administrația publică au statul de funcționari publici, restul fiind personal contractual. Conform analizei, la sfârșitul lui 2023, în România erau 178.841 funcții publice, din care vacante erau 28.403 (15,9%). Cele mai multe funcții, 158.688, sunt posturi de execuție. Studiul a mai scos la iveală și că, în ultimii cinci ani (2019-2023), a crescut constant numărul de funcții publice ocupate prin transfer și ocupate temporar prin detașare. Iar detașările și transferurile au acoperit peste 90% din totalul funcțiilor publice rămase vacante prin pensionare sau demisie, în 2023.
Cine sunt funcționarii publici? Conform legii, funcționarii publici sunt persoanele angajate într-o funcție publică din cadrul autorităților și instituțiilor publice. În categoria funcționarilor publici intră parte dintre angajații: ministerelor; organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale (ex.: agenţii, autorităţi etc); structurilor de specialitate ale Administraţiei Prezidenţiale; structurilor de specialitate ale Parlamentului României; autorităţilor publice autonome prevăzute în Constituţia României; altor autorităţi administrative autonome; structurilor autorităţii judecătoreşti. instituţiei prefectului; serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ- teritoriale (ex.: direcţii, agenţii etc.); instituţiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor şi a celorlalte organe ale administraţiei publice centrale (ex.: direcţii, agenţii etc.). aparatului propriu al autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora (ex.: primării, consilii judeţene, servicii publice locale – taxe şi impozite, evidenţa persoanelor etc).
Sursa: http://www.ziaruldevaslui.ro/pensionarii-din-administratia-publica-vor-fi-trimisi-acasa/