-0.6 C
Vaslui
4 ianuarie, 2025

Pe final de an, dar la început de mandat, ministrul Cseke Attila, noul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a aprobat finanțarea necesară pentru finalizarea construcției a 22 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, începute în anii anteriori, dar neterminate încă. Printre acestea, se numără și cea din municipiul Huși, finanțată prin PNRR, ce va beneficia de 110 locuri.

Pe data de 28 decembrie, noul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că, în calitatea sa de guvernant, a semnat finanțarea necesară pentru finalizarea construcției a 22 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul. Este vorba despre creșe aprobate în mandatul său anterior, mai exact în anul 2021, dar care nu puteau fi finalizate din cauza creșterii costurilor de materie primă și implicit a costului lucrărilor.

„Cu cei 50 de milioane de lei alocați sâmbătă, 28 decembrie, se va debloca construcția a 22 de creșe din România, astfel: câte o creșă la Beiuș, Marghita, Bistrița, Zărnești, București, Călărași, Reșița, Câmpia Turzii, Gherla, Moreni, Deva, Petroșani, Târnăveni, Piatra Neamț, Câmpina, Ploiești, Zalău, Mediaș, Râmnicu Vâlcea, Huși și două creșe la Drobeta Turnu Severin”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila spune că, după cum este cunoscut, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe. De aceea, în mandatul său anterior, ministrul Cseke Attila a pornit un amplu program de construcție de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, care vine în ajutorul familiilor tinere, încurajează natalitatea și răspunde provocărilor legate de declinul demografic cu care se confruntă România. Astfel, Ministerul Dezvoltării construiește 110 creșe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu fonduri europene, dar la preluarea noului mandat, doar șapte dintre acestea erau finalizate, termenul limită fiind 2025 decembrie.

În ceea ce privește creșa din Huși, așa cum a fost aprobat încă din anul 2021, unitatea de învățământ este construită pe strada Mihail Sadoveanu nr. 1 și va dispune de locuri pentru 110 prichindei.

„Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius. În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spatii administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi finalizate și operaționale până la data de 31 decembrie 2025. După cum este cunoscut, în 2021, Ministerul Dezvoltării a pornit un amplu program guvernamental de construcții de creșe, finanțate din bugetul de stat, în cadrul căruia a aprobat construcția a 110 creșe noi nZEB”, spunea, în 2022, ministrul Cseke Attila.

Sursa: https://www.monitoruldevaslui.ro/2024/12/finalizarea-constructiei-cresei-noi-din-husi-deblocata-de-ministerul-dezvoltarii/

Ultimă oră

Același autor