21 C
Vaslui
28 iulie, 2025

Parcările cu plată au divizat CL Vaslui: de la „pansament care ascunde incapacitatea de a rezolva problema” la “soluția care poate corecta obiceiuri greșite”

DEZBATERI… Ședința Consiliului Local Vaslui de joi a avut ca principal punct de atracție proiectul privind parcările cu plată de pe bulevardul “Ștefan cel Mare”, parcări pe care primăria intenționează să le “inaugureze” în prima jumătate a lunii august. Dezbaterile în jurul acestui proiect de hotărâre au fost pe cât de aprinse, pe atât de lămuritoare, mai ales că fiecare partid politic și-a exprimat punctul de vedere, prin reprezentanții săi. Consilierii AUR nu au stat prea mult la discuții, solicitându-i primarului Lucian Braniște să retragă proiectul de pe ordinea de zi. Reprezentanții USR, în schimb, au cerut scoaterea parcărilor și eliberarea benzii 1, pentru o mobilitate urbană mai bună, în timp ce liberalii, prin vocea consilierului Robert Vlada, au atras atenția asupra faptului că parcările în spic sunt mult mai practice decât soluția găsită de Primăria Vaslui. Viceprimarul municipiului, Valeriu Caragață, a declarat că aceste parcări cu plată vin să corecteze niște obiceiuri proaste ale unor șoferi, care fie își abandonează autoturismele pe bulevardul principal al Vasluiului, fie parchează fără a respecta marcajul, provocând blocaje. Într-un final, proiectul de hotărâre a fost aprobat, cu votul consilierilor PSD și PNL.

În startul dezbaterilor, consiliera USR Corina Cristea, a vorbit despre soluția eliberării bulevardului “Ștefan cel Mare” de mașini, la fel cum s-a procedat între Buium și rondul de la Vecchia Roma. “Parcare facem și acum pe bulevardul Ștefan cel Mare, încălcând reguli de circulație pedepsite sau mai puțin pedepsite, pentru că asta este situația. Ceea ce facem noi acum este să legitimăm aceste parcări, mergând probabil pe principiul, dacă tot o facem, hai să câștigăm și un ban, și nici ăla serios pentru că prețul nu este prohibitiv, astfel încât să descurajeze parcarea mașinilor pe acele locuri. Mobilitatea sustenabilă înseamnă eliberarea benzii 1 de circulație de pe o stradă și așa aglomerată pentru transportul în comun și pentru circulația autovehiculelor speciale, care se deplasează la situații de urgență. Asta este esențial. Am să vă laud, dând ca exemplu de bună practică ceea ce ați fost nevoiți să faceți între sectorul Buium – sens giratoriu Vecchia Roma, ca urmare a devierii traficului de la lucrările de pe strada Decebal. Acolo au putut dispărea mașinile care zăceau pe bulevard, cetățenii au găsit soluții, se circulă extraordinar de bine și așa are trebui făcut pe toată artera principală a Vasluiului pentru că asta înseamnă mobilitate sustenabilă și așa încurajăm transportul în comun. De asemenea, ne-ați amintit de parcările trasate pe strada “Mihail Kogălinceanu”. De ce nu am pornit de acolo cu taxarea? Un leu, doi lei pe oră pentru că și acolo sunt instituții cu adresabilitate. În altă ordine de idei, am salutat cu mare bucurie declararea acelui teren din spatele magazinului Tom ca fiind de interes public, însă nu știu de ce nu mergem mai departe cu proiectul. Consilierii USR au depus pentru a doua oară un proiect care vizează acele garaje și spații de depozitare. Știu că acolo sunt garaje construite prin ordin de prefect, dar se pot găsi soluții, iar acest proiect depus a doua oară nu trebuie să stea prăfuit într-un sertar. Din punctul nostru de vedere, al consilierilor USR, ceea ce facem cu parcările cu plată de pe bulevardul Ștefan cel Mare nu e altceva decât un pansament aplicat, însă folosim un leucoplast de proastă calitate, cum se folosea acum 35 de ani, pe care când îl smulgeai luai și o bucată de piele. Este un pansament menit să ascundă incapacitatea de a rezolva această problemă acută a vasluienilor și care se numește lipsa locurilor de parcare”.

Vicele Vali Caragață: “Să adoptăm și noi soluțiile implementate de alte orașe”

Viceprimarul municipiului Vaslui, Valeriu Caragață, a declarat că soluția parcărilor cu plată va ajuta la corectarea unor comportamente și obiceiuri greșite ale unor conducători auto, care fie își abandonează mașinile pe domeniul public, fie le parchează fără a respecta marcajul. “Marcajul acelor parcări a venit ca urmare a unor sesizări pentru că au fost cetățeni care au ridicat problema parcărilor neregulamentare, în sensul că mulți șoferi au parcat în spic, au dublat celelalte mașini, n-au respectat distanțele astfel încât să mai permită și altora să parcheze. De aceea, acest marcaj are, înainte de toate, un rol de ghidaj. Cu toate astea, observăm și azi că unele mașini nu sunt parcate într-o încadrare perfectă, însă eu cred că cu timpul vom învăța să parcăm. Se parchează și în stațiile de autobuz sau în imediata vecinătate, motiv pentru care autobuzul oprește pe prima bandă, neputând intra în alveolă. Avem, de asemenea, sesizări făcute de către agenții economici, care ne aduc la cunoștință faptul că multe mașini stau parcate cu zilele, cu săptămânile, pe bulevardul Ștefan cel Mare, ceea ce pe ei îi împiedică să facă aprovizionarea. Un alt fenomen cu care ne confruntăm este cel al cetățenilor care nu sunt din oraș, dar care își scot mașinile la vânzare, lăsându-le, tot așa, cu săptămânile, lunile, pe străzile Vasluiului. Sunt multe aspecte care au determinat această gândire a noastră. Am zis că dacă în marile orașe există o civilizație a parcării, poate și datorită acestui aspect, coercitiv, să facem și noi în așa fel încât să ne aliniem, pentru început pe bulevardul Ștefan cel Mare. Nu sunt de dorit amenzile, dar cu siguranță trebuie să ne educăm cu toții, din acest punct de vedere, al parcărilor regulamentare, pentru o mai bună fluidizare a traficului. Doamna consilier Cristea spune bine, în sensul că banda 1, în perspectiva unei mobilități eficiente, ar trebui eliberată. Dovadă avem aliniamentul de la intersecția străzii Ștefan cel Mare cu Ioanesei Adrian și până la Silver Mall, aliniamentul de la Buium până la Vecchia Roma, dar unde scoți sute de mașini de pe bulevard pentru a le ascunde în spatele blocurilor? În acest moment, trebuie să recunoaștem că Vasluiul nu este pregătit să ducă mașinile de pe bulevard în spatele blocurilor. Trebuie să avem în vedere și că numărul mașinilor din municipiul nostru este în creștere, motiv pentru care numărul parcărilor nu va fi niciodată suficient”, a declarat liderul consilierilor PSD.

Robert Vlada: “parcarea în spic ar fi fost mult mai eficientă”

La rândul său, consilierul PNL, Robert Vlada, a lăsat de înțeles că Vasiului nu va avea un trafic aerisit pe bulevardul Ștefan cel Mare, atât timp cât se va opta și pentru parcările cu plată, și pentru scuarul de pe mijlocul străzii și pentru spațiul verde de lângă trotuare. “Subiectul parcărilor este unul “fierbinte”, însă eu îmi amintesc că la momentul inițial s-a discutat despre această taxare că fiind ceva temporar. Din acest motiv, eu am fost de acord, pentru că am văzut-o ca pe o trecere spre momentul pe care ni-l dorim cu toții, să avem două benzi libere. Și eu sunt de acord că trebuie să avem o mai bună fluiditate a traficului pentru că numărul autoturismelor a crescut, iar orele de vârf au dispărut. Vasluiul este un oraș aglomerat pe parcursul întregii zile, de aceea nu ne dorim ca o ambulanță, o mașină de pompieri să fie prinse în acele ambuteiaje. Noi am vrut să menținem atât scuarul cât și partea de trotuar cu acei copaci și spațiu verde, însă, din punctul meu de vedere, trebuie să facem un compromis dacă vrem să creștem fluidizarea traficului. Undeva, pe cineva, vom supăra. Și tot în privința parcărilor, eu cred că cea mai bună variantă sunt cele în spic, pentru că ele sunt mai facile, vin cu mai puține manevre efectuate de către șoferi”.

Consilierii AUR au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi

Constantin Carabină a citit în plen solicitarea grupului său de retragere a proiectului de pe ordinea de zi, invocând faptul că aceste parcări cu plată ar provoca și mai multe probleme decât cele din prezent. Consilierul AUR a atras atenția că parcările cu plată de pe strada Ștefan cel Mare ar provoca și mai multe blocaje în trafic, îngreunând astfel intervențiile de urgență, dar ar provoca și tensiuni între conducătorii auto care, în încercarea de a scăpa de plata taxei, vor căuta soluții de parcare printre blocuri, intrând astfel în conflicte cu locuitorii cartierelor respective. Solicitarea consilierilor AUR nu a avut rezultatul dorit de aceștia, primarul Braniște mergând înainte cu proiectul. Primarul a subliniat faptul că regulamentul va mai suferi schimbări, pe viitor fiind posibilă o taxare diferențiată, în funcție de zonă. Totodată, în timpul dezbaterilor, reprezentanții primăriei au menționat că cele 230 de parcări cu plată vor funcționa ca un tot, în acest sens, un conducător auto care a plătit taxa de trei lei, putând parca în mai multe locuri de parcare în intervalul de timp achitat.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/parcarile-cu-plata-au-divizat-cl-vaslui-de-la-pansament-care-ascunde-incapacitatea-de-a-rezolva-problema-la-solutia-care-poate-corecta-obiceiuri-gresite/

Ultimă oră

Același autor