La locul de întâlnire dintre angajatori și proaspeții șomeri de anul acesta, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, s-au prezentat doar 47 de angajatori și 895 de șomeri, mulți pentru a nu-și pierde indemnizația. Din cei 714 liceeni intrați în șomaj anul acesta (un sfert din întreaga promoție), 87 au fost selectați în vederea angajării. Între timp, rămâne cum s-a stabilit: angajatorii se plâng că nu au forță de muncă, iar șomerii că nu au unde să muncească.

Loading...

Doar 47 de agenți economici din județ, din cei 1.300 contactați de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, au oferit locuri de muncă pentru absolvenți anul acesta, în cadrul Bursei locurilor de muncă organizate special pentru ei astăzi, 20 octombrie 2017. Celor 714 foști liceeni intrați în șomaj, un sfert din promoția de anul acesta, li s-au oferit 274 de joburi, în vreme ce paradoxul funcționează perfect: firmele spun că nu au forță de muncă, iar șomerii că nu au unde se angaja.
O parte a participanților la eveniment a fost asigurată de AJOFM Vaslui printr-o „manevră specială”: invitarea claselor de a XII-a, 264 de elevi care s-au perindat, în șir indian, pentru a servi iluzia că la Bursa de anul acesta se întâmplă ceva important. Ce s-a întâmplat în realitate a fost că doar 87 de persoane au fost selectate în vederea încadrării din cele 895 care au trecut pragul evenimentului.
O parte dintre tineri au recunoscut deschis că nu se află câtuși de puțin în căutarea unui loc de muncă, ci au venit pentru a bifa evenimentul și a nu pierde indemnizația de șomaj abia câștigată. Mai mult, nici nu prea au de gând să se angajeze curând, motivul fiind salarile mici. Unii se mai gândesc dacă se vor angaja, alții însă sunt deciși să plece în străinătate pentru a câștiga bani „serioși”.
Bursa s-a desfășurat concomitent în Vaslui (la sediul Centrului de Resurse Județean pentru Asistență Educațională), Bârlad (sediul ALOFM Bârlad) și Huși (Casa Armatei). Angajatorii au oferit 274 locuri de muncă vacante (la Vaslui 19 firme au oferit 119 locuri de munca, la Bîrlad 7 firme – 60 posturi și la Huși 21 firme – 95 posturi). Dintre acestea 6 s-au adresat persoanelor cu studii superioare și 268 persoanelor fără studii superioare.
Printre meseriile cele mai cerute s-au aflat: profesor de limba engleză, inginer instalații, inginer industria alimentară, consilier juridic, asistent medical, învățătoare, casier, vâzator, ospatar, sudor, electrician sau confecționer.
„Agenția vine în sprijinul agentilor economici din județ și a șomerilor din evidența sa prin acordarea de subvenții pentru încadrarea în muncă a absolvenților, a șomerilor în vârstă de peste 45 de ani sau a șomerilor care sunt părinți unici sustinători ai familiilor monoparentale, a șomerilor de lungă durată, a șomerilor care mai au cinci ani până la pensie, a tinerilor cu risc de marginalizare socială cu vârsta cuprinsă între 16-26 ani”, a spus Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.