20.1 C
Vaslui
4 mai, 2024

„Ouă încondeiate. Icoane”, la o nouă ediție

De către

23 aprilie 2024

La sfârșitul acestei săptămâni, vasluienii sunt invitați în Centrul Civic pentru a participa la manifestările speciale tradiționale dedicate Sărbătorilor Pascale: expoziția cu vânzare „Ouă Încondeiate. Icoane”.

La sfârșitul acestei săptămâni, de Florii, în centrul municipiului Vaslui va avea loc o nouă ediție a Expoziției-Atelier-Vânzare a creatorilor de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și lucrate în lemn.

Manifestarea „Ouă încondeiate. Icoane.” a intrat deja în tradiția vasluiană ajungând anul acesta la cea de-a XX-a ediție.

„Oul pascal este încondeiat cu simboluri care inițial aveau semnificație magică, de invocare a rodniciei pământului și belșugului în prag de primăvară (coarnele berbecului, creasta cocoșului, grebla etc.), deopotrivă cu acele simboluri legate de cultul morților („calea rătăcită” sau „fără sfârșit”). Nu întâmplător, acum se celebrează Învierea Domnului, odată cu renașterea naturii, perioadă în care ne aducem aminte de strămoși, de cei plecați dintre noi”, a explicat Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Județean Vaslui, principalul organizator și promotor al evenimentului.

Pe 27și 28 aprilie 2024, în Centrul Civic al municipiului Vaslui, expozanţii, atât din judeţ, cât şi din alte zone ale Moldovei, îi vor aşteapta pe vasluieni să le admire și să le cumpere produsele. Ouă încondeiate, icoane pe lemn sau sticlă, decoraţiuni, ţesături, obiecte sculptate în lemn sau coşuleţe de răchită, fac parte din ofertele artiştilor populari prezenţi la Vaslui. Nu vor lipsi ofertele culinare şi muzica specifică Sărbătorilor Pascale. „Sperăm ca vremea să țină cu noi, iar vasluienii să se bucure de expoziția cu vânzare. Evenimentul va aduce în fața vasluienilor importante centre de tradiție, meșteri recunoscuți pe plan național, care vor veni în faţa publicului cu adevăratele simboluri ale credinţei”, a declarat Lucian Onciu. În afară de ouă încondeiate, vasluienii vor putea admira şi cumpăra icoane pe lemn sau sticlă pictate manual, dar și bunătăți culinare specifice perioadei Pascale. Nu vor lipsi coşurile de nuiele sau tradiţionalele produse de panificaţie, evenimentul urmând a se derula pe perioada a două zile, între orele 09.00 şi 20.00.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2024/04/oua-incondeiate-icoane-la-o-noua-editie/

Ultimă oră

Același autor