fbpx
17.5 C
Vaslui
miercuri, 10 august, 2022

OFICIAL… Guvernul a majorat în medie cu 50% valoarea ajutoarelor de urgență care vor fi acordate în acest an familiilor sau persoanelor singure afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Măsura adoptată miercuri a fost luată ca urmare a creșterii indicelui de cost în construcții cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de prețuri al INS. Ajutoarele variază între 1.500 și 10.000 de lei astfel: pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora, ajutorul crește la 1.500 lei, de la 1.000 lei în 2021; pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%, ajutorul urcă la 2.500 de lei, de la 1.500 lei anul trecut; pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% și 50%, ajutorul va fi de 4.500, față de 2.500 lei anterior; pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% și 75% ajutoarele vo r fi de 7.000 de lei, în creștere de la 4.000 lei în 2021; pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv, ajutorul este de 10.000 de lei, față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021. În cazul pierderii de vieți omenești, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor. Cuantumul ajutoarelor de urgență care vor fi acordate, în acest an, este în limita a 6 milioane de lei, iar banii provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. “De asemenea, în contextul în care probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale. Ajutoarele de urgență nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii și Solidarității Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene sau locale pentru situații de urgență, și a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Loading...

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/valoarea-ajutoarelor-acordate-persoanelor-afectate-de-fenomene-meteo-deosebite-a-fost-majorata/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
12CititoriConectați-vă

Robo Știri