A fost o alegere grea pentru crescătorii de ovine. Fie că trebuie să stocheze lâna din acest an ca să se înscrie pentru subvenții, fie să o ardă, ca în toți anii de până acum, pentru a face loc în spațiile de depozitare recoltelor din această toamnă.

Loading...

În județul nostru, oierii se plâng că nu au cui să vândă lâna. Dacă totuși găsesc cumpărător, prețul mic nu le acoperă nici măcar cheltuielile cu tunsul animalelor. Așa că nu puțini sunt cei care au ales să nu mai aștepte ajutorul de minimis promis de ministrul agriculturii pentru valorificarea lânii, dându-i foc și eliberând spațiile de depozitare.
“Leul promis de guvern pe kilogramul de lână e oricum puțin și nici nu e sigur că se va da. În fiecare an, plătesc la tuns patru lei de fiecare oaie. Lâna o arunc, adică îi dau foc. Niciodată nu a venit nimeni să ne ia lâna. Și chiar dacă venea, dădeam 1.200 de lei pe tuns și ne dădea 200-300 de lei pe 700-800 de kilograme de lână. Era bătaie de joc! N-am arde lâna dacă am primi subvenția. Ar fi bine să o primim, dar să nu fie numai vorbe. Suntem sătui de promisiuni. Lâna de anul acesta am ars-o, nu am unde să pun porumbul”, ne-a spus un crescător de ovine.
Trebuie spus că pe 30 august s-a încheiat perioada de înscriere pentru obținerea „Ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”. Este vorba despre acordarea unui sprijin de un leu/kg lână comercializată către un centru de colectare sau o unitate de procesare.
Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, 341 de crescători de ovine s-au înscris în programul guvernamental. În total, ei vor primi subvenții pentru comercializarea unei cantități de 390.651 de kilograme de lână, recoltată în anii 2017 și 2018.
“Am făcut multe eforturi pentru a convinge fermierii locali să se înscrie în acest program. La nivelul județului Vaslui, peste 1.000 de fermieri care dețin 270.000 de ovine erau eligibili pentru a primi subvenția de un leu pentru kilogramul de lână comercializată. Am avut discuții și cu patru agenți economici interesați de construcția și administrarea centrelor de preluare a lânii. Centrele vor fi deschise în Vaslui, Huși, Duda-Epureni și Tăcuta” a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
În perioada imediat următoare, reprezentanții DAJ Vaslui, împreună cu cei ai Agenției Naționale pentru Zootehnie vor verifica existența exploatațiilor pentru crescătorii de ovine înscriși în program. După controlul administrativ, se vor depune la DAJ documentele justificative de plată.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, 2016, 2017 și 2018. Sumele se plătesc într-o singură tranșă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. Beneficiarii trebuie să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/o-treime-dintre-oieri-s-au-inscris-pentru-ajutorul-de-minimis/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.