20.2 C
Vaslui
28 aprilie, 2024

O școală din Vaslui rămâne fără gaz din cauza conflictului dintre primar și directoare

35 de secunde ago

RĂZBOI… Conflictul dintre primarul comunei Deleni și directoarea școlii gimnaziale se adâncește. Școala primară cu clasele I-IV din satul Mărgineni (Deleni de Jos) va rămâne fără căldură, pentru că alimentarea cu gaz va fi întreruptă. Edilul comunei a cerut rezilierea contractului de furnizare gaze, școala a fost de acord să preia contractul, însă schimbarea titularilor de contract întârzie să se facă din cauza unor neînțelegeri. Directoarea spune că nu poate să încheie un contract cu Gaz Est pentru că nu are documentele școlii și nici “nu a preluat oficial locația”, în timp ce edilul spune că nu are nevoie de documentele școlii, iar dacă, totuși, le vrea, trebuie să vină la primărie să le ia, “nu să aștepte să îi fie trimise”. Conflictul a ajuns și pe pagina de Facebook a Primăriei Deleni, acolo unde directoarea și primarul au făcut schimb de replici acide. “Mergeți la GazEst și nu mai bateti câmpii că sigilează contorul”, i-a transmis primarul directoarei. “Frumos limbaj pentru un primar. Dar toată comuna e sătulă de comportamentul dvs. Din păcate, aceasta e cartea dvs. de vizită. Și e tare deficitară”, i-a răspuns directoarea.

Școala primară cu clasele I-IV din satul Mărgineni a fost reabilitată anul trecut, când a primit, totodată, și o centrală nouă. “E o vorbă: «ne-a surprins iarna». Cam așa a fost și la noi: a venit frigul și am grăbit lucrurile, astfel încât elevii să aibă căldură. Am cumpărat o centrală, am vorbit cu o firmă care a pregătit proiectul, am făcut contractul repede, dar în condițiile legii, au venit băieții și ne-au racordat la gaz. Firma a dat distribuitorului de gaze datele primăriei și așa am devenit noi titularii contractului. Prima factură a fost de 700 lei, iar a doua factură de 2000 lei. Am notificat-o pe doamna directoare să plătească, dar a zis că nu plătește, pentru că facturile nu sunt pe numele școlii. Astfel, noi am cerut rezilierea pentru că nu putem plăti factura de gaz a școlii, vine Curtea de Conturi și ne impută suma respectivă. Nu plătim noi utilitățile școlii, ea trebuie să și le plătească din banii pe care îi primește de la stat pentru fiecare elev. Acești bani trec prin bugetul comunei și ajung apoi la școală, unde directoarea trebuie să-i administreze, adică să plătească din ei salarii, reparații, consumabile, ce e nevoie într-o școală. În costul standard per elev sunt incluse toate aceste cheltuieli”, a explicat primarul comunei Deleni, Doru Eșanu.

Primarul Eșanu, către părinții elevilor: “Vă rugăm să insistați la doamna director pentru că de adresele instituției noastre nu a ținut cont”

Edilul a publicat ieri, pe pagina de Facebook a primăriei, un mesaj pentru părinții elevilor de la Școala Primară din Mărgineni: “Dragi părinți ai copiilor care frecventează cursurile Scolii Generale l-lV Deleni (Mărgineni), vă comunicăm că potrivit adresei nr. 1102/06.02.2024 S.C Gaz Est SA Vaslui va întrerupe alimentarea cu gaz a unității Școlare de pe str. Dumbravei nr.36 (Margineni). Cauza fiind refuzul doamnei director Doboș de a încheia contractul de furnizare gaze naturale pentru locația respectivă. Vă rugăm, dragi părinți, să insistați la doamna director pentru că de adresele instituției noastre nu a ținut cont. De asemenea, doamna director a refuzat plata facturilor pe cele două luni, aspect ce îndreptățește furnizorul de gaz să sigileze contorul”, se arată în anunțul publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Deleni. De aici și până la un schimb de replici acide nu a mai fost decât un pas.

Directoarea școlii, către primar: “nu te atinge de copiii mei. Asta înseamnă lașitate din partea dvs.”

Familia Doboș a publicat o notificare primită de la Gaz Est în care se arată că, dacă se va solicita rezilierea contractului fără ca școala să preia locația, contorul va fi sigiliat. Redăm conținutul acestei adrese: “pentru schimbarea titularului contractului de furnizare gaze naturale din Primăria Comunei Deleni în Școala Gimnazială Nr. 1 Deleni este necesar să ne transmiteți următoarele documente: cerere de reziliere contract, cerere pentru încheierea contrcatului de furnizare, declarație pe propria răspundere pentru încheierea contractului de furnizare gaze naturale, copie CUI a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Deleni. De asemenea, dacă la locul de consum menționat mai sus se va solicita doar rezilierea fără ca Școala Gimnazială nr. 1 Deleni să preia locația, contorul va fi sigilat”. Această ultimă propoziție a făcut-o pe directoarea școlii, prof. Anca Elena Doboș, să se întrebe: “ce înseamnă «a prelua locația»? Școala Deleni nu a preluat nimic oficial”. “Domnul primar refuză să trimită documentele clădirii (Școala Primară Deleni). Astfel, școala nu poate încheia un contract dacă nu are documente. Primarul împroașcă cu noroi instituția doar pentru a‐și face campanie electorală. Rușine cu un astfel de primar pe care nu îl interesează nimic din comuna Deleni”, a scris profesorul Irinel Doboș, soțul directoarei și, totodată, consilier local în comună. “Eșanu Doru, te aștept cu hârtiile școlii ca să mergem împreună la Gaz Est. Sau le ții la secret? Dacă tot ai avut ambiția să închei tu contract, poți plăti și facturile, că doar o faci pentru binele copiiilor și a comunității”, i-a transmis edilului prof. Irinel Doboș. Primarul a ținut să sublinieze că printre elevii care vor fi privați de căldură nu se numără și copiii celor soți soți, pentru că ei fac naveta la Vaslui. “Tocmai dvs, dle. primar, ați încurajat copiii să plece la Vaslui. Chiar la deschiderea Școlii Primare Deleni ați făcut acest lucru. Martori au fost toți părinții prezenți. Și încă ceva: nu te atinge de copiii mei. Asta înseamnă lașitate din partea dvs.”, i-a transmis primarului directoarea școlii.

Primarul comunei Deleni: “Să vină să le ia (n.r. documentele)”

Contactat telefonic, primarul a spus că îi va da directoarei documentele, dacă va veni la primărie să le ridice, chiar dacă este convins că nu îi sunt necesare: “Școala este în proprietatea UAT Deleni, dar o administrează vremelnic un administrator, adică un director de școală, iar acesta are un contract de management prin care i se spune ce administrează. Autorizația de construcție și procesul verbal de recepție, însoțite de cartea tehnică a construcției, formează buletinul școlii. Să vină să le ia, nu să aștepte să îi fie trimise. I-am și zis «veniți să vă luați documentele». Altfel cum? Să mă duc eu la școală? Păi, se duce primarul Vasluiul, Vasile Pavăl, la Liceul “Mihail Kogălniceanu” să ducă nu știu ce documente? Dar vă spun că nu îi trebuie aceste documente, cei de la Gaz Est ne-au spus că noi doar cerem rezilierea contractului, iar doamna directoare vine cu trei documente: cerere de solicitare racord gaz, o declarație pe propria răspundere și CUI-iul școlii”, a explicat primarul comunei Deleni.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/o-scoala-din-vaslui-ramane-fara-gaz-din-cauza-conflictului-dintre-primar-si-directoare/

Ultimă oră

Același autor