Criza de forță de muncă și capacitatea redusă a firmelor de construcții îi dau emoții președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în legătură cu finalizarea Centrului Cultural Vaslui, fosta Casă a Armatei. După intrarea în insolvență a vechiului constructor și înainte de o nouă licitație, Buzatu se întreabă dacă va avea cine termina lucrările, în condițiile în care investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2018, altfel banii, 92 miliarde lei vechi, vor trebui returnați.

Loading...

Intrarea în insolvență a vechiului constructor care a realizat 40% din volumul lucrărilor de la Casa Armatei, viitorul Centru Cultural Județean, arată criza prin care trec firmele de construcție din județul Vasui și nu numai. De altfel, aceasta a fost recunoscută și de Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, care s-a arătat sceptic în ceea ce privește capacitatea societățior de acest tip din județ.
„Noi vom organiza o altă licitație, dar acum să vedem dacă vin constructorii să adjudece restul lucrării. Capacitatea firmelor de construcții este destul de slabă. Alți contructori nu vin, pentru că au mult de lucru la proiectele pe PNDL și cele de pe POR și sunt copleșiți”, a spus Dumitru Buzatu.
La începutul acestei săptămâni, conducerea CJ-ului a făcut o vizită de lucru la obiectivul de investiții împreună cu reprezentanții firmei de consultanță din Iași, cei care vor pregăti documentația pentru noul caiet de sarcini al licitației. Astfel, împreună cu specialistul arhitect s-a discutat introducerea în proiect a unor noi indicatori tehnici, cum ar fi construcția unei scene rotative, schimbarea pardoselii etc.
„Noi am reziliat contractul cu fostul constructor pentru că nu mai avea oameni. Avem acum un nou serviciu de consultanță, care va pregăti caietul de sarcini pentru a scoate la licitație lucrările”, a explicat Buzatu.
În contextul în care investiția trebuie finalizată până la sfârșitul lui 2018, la CJ Vaslui se dorește ca în această iarnă să fie finalizată noua licitație, pentru ca din primăvară să înceapă lucrările efective.
Deși lucrările de modernizarea trebuiau finalizate în cursul anului trecut, intrarea în insolvență a constructorului a dat planurile peste cap. Contractul semnat cu Ministerul Dezvoltării prevede ca proiectul să beneficieze de o finanțare de la bugetul de stat de 92 miliarde de lei vechi. Până la această dată s-au cheltuit 40 miliarde de lei vechi, o parte din bani fiind alocați prin etapa întâi a Programului Național de Dezvoltare Locală, iar o parte reprezintă cofinanțarea asigurată de CJ Vaslui, de 10% din valoarea totală a investiției.
La data limită a depunerii ofertelor pentru licitația trecută, 26 mai 2014, pe S.E.A.P. lucrările de la Casa Armatei făceau obiectul următorului anunț:
„Obiectul contractului îl constrituie „Reparații capitate și refuncționalizare clădire, reparații și refaceri de instalații interioare electrice, sanitare, termice și de ventilație, refacere mecanică de scenă, instalații de semnalizare și stingere incendii, instalații speciale de iluminat sală de spactacole, instalații de voce și date, refacerea gospodăriilor de apă, iluminat arhitectură”.
Valoarea estimată (fără TVA) este de 12.404.087,47 lei, din care valoarea estimată a lucrărilor este de 8.941.302,00 lei, organizarea de șantier este de 44.706,51 lei și cheltuieli diverse și neprevăzute de 648.767,96 lei reprezentând 5,54% din (Valoarea lucrărilor + Utilaje și echipamente tehnologice cu montaj + Dotări).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.