Noi, țiganii din Brodoc, nu mai vrem muzeu diloc!

0

Azi e cu rasism, fascism, nazism, țigănism, idiotism și centrul de scandalizări minore numit Vremea nouă.
Heil Hitler! …Tocmai am salut-o pe Ramona Mocanu, directoarea de la muzeu, pe înțelesul ei, pentru că tocmai am aflat că, pe lângă toate năzdrăvăniile, doamna doctor în carierism pesedist, e vinovată și de un rasism feroce, care nu lasă țigăncile (cu doi de r), să se… ducă la toaletă. Vremea nouă scrie astăzi, și ne ofuschează principial, cum „directoarea rasistă” a împiedicat două țigănci, pardon!, rrome (când e vorba să scriem frumos despre ei sunt „rromi”, iar când scriem urât sunt „țigani”, precum într-un articol din aprilie, când doi ambulanțieri erau „la un pas de a fi linșați de țiganii din Negrești”) să se ducă la toaleta instituției.
Ce s-a întâmplat și ce i-a răscolit aptitudinile democratice naturale ziarului a fost o întâmplare în care Ramona Mocanu a dat afară vreo două țigănci care au confundat muzeul cu o toaletă publică. Povestea e atât de clară ca apa din wc de după, în ciuda eforturilor lui Vremea de a pune acolo ceva care să rămână la suprafață.
Și așa Ramona Mocanu a devenit eroina mea, pentru câteva secunde, ceea ce nu credeam că o să pot spune vreodată…
Corectitudinea și modul de lucru care transpare la Vremea nouă te îndeamnă să-i dai toate punctele directoarei roșii și să fii scandalizat cu adevărat de lucrătura cucută cu ață albă executată de ziar. În realitate, „ieșirea necontrolată pe care a avut-o față de niște vasluience care au fost atrase de o expoziție” nu a existat deloc, ci doar o revoltă a directoarei față de faptul că două femei au intrat în muzeu doar pentru a folosi toaleta. Pe drept cuvânt!
„Preoteasa-clefăilă se ia la trântă cu țigăncile care au folosit wc-ul muzeului!” (Țigănci sau rrome? Hotărâți-vă odată!) e un fel de anti-articol sau un exemplu strălucit pentru cum să-ți dai cu barda… Asta pentru că cea mai cruntă acuzație ajunge să fie că „potrivit directoarei Ramona Mocanu, muzeul este instituție de cultură, nu WC public”. Pe când ar trebui să fie invers, nu?
Ai spune că e doar prostie, dacă nu ar urma o frază în articol de-a dreptul… incredibilă și care dă măsura tuturor lucrurilor: „Ramona Mocanu, directoarea de muzeu care se pare cã are ceva împotriva persoanelor de etnie rromã, mai ales dacã acestea sunt apãsate de nevoile fiziologice în timp ce se aflã în muzeu, si folosesc toaleta”. Carevasăzică, rasismul Ramonei Mocanu se măsoară în funcție de nevoile fiziologice ale rromilor. Cu un rrom care nu are nevoii fiziologice Ramona Mocanu are doar „ceva împotrivă”. Ei, dar înebunește de rasism când rromul are nevoi fiziologice …Poate totuși e mai mult ceva de genul „urinofobă” sau „fecalofobă”, urăște oamenii cu nevoi fiziologice…
Dar toată povestea e gravă petru că țigăncile rrome se duc la Antidescremenare, pentru că nu au putut ca să se c… și p… în muzeu. Așa ceva încalcă câteva drepturi ale omului, dar două sigur, unul ține de fund, iar celălalt de mental, deci fundamentale.
Se spune că în ’43 mai multe familii de rromi din Brodoc au mers în fața primăriei din Vaslui și au demonstrat față de ororile războiului. „Noi, țiganii din Brodoc, nu mai vrem război diloc!” era una dintre lozinci. N-ar fi de mirare ca istoria să se repete, pentru că, dacă muzeul nu e bun pentru toaletă, atunci la ce e bun?! „Noi, țiganii din Brodoc, nu mai vrem muzeu diloc!”, ar fi lozinca.

Loading...

Cât despre țigani și țigănie, deci și articol, poate cea mai potrivită concluzie ar fi o vorbă de-a lui Nicolae Iorga: „Iubesc țiganii, dar urăsc țigănia!”

„De-a lungul timpului a fãcut numeroase boacãne, ultima fiind legatã de un obiect de mare importantã istoricã. Spada lui Stefan cel Mare, care a adunat timp de mai multi ani praful în subsolul Muzeului Judetean Vaslui, fiind ignoratã de Mocanu, este vedeta expozitiei Muzeului de Istorie al Bucovinei. Arma are o importantã istoricã foarte mare si este consideratã a fi „sora geamãnã” a celei din Muzeul din Topkapî, din Turcia. Din pãcate, directorul muzeului vasluian, Ramona Mocanu, nu a sinchisit sã expunã artefactul, aceastã expozitie fiind prima sansã a românilor sã o admire”, mai scrie Vremea nouă și ceva adevăr, pe la coada articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.