Noaptea Cercetãtorilor Europeni – Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad (VIDEO)

0

EVENIMENT… O noapte de neuitat pentru tinerii bârlãdeni dornici sã se specializeze în cercetare. Pe 29 septembrie, între orele 19.00 – 23.00, sunt invitati la sediul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, pentru a participa la o activitate ce se desfãsoarã la nivel european: Noaptea Cercetãtorilor Europeni. Intrarea va fi liberã!

Loading...

Cercetãtorii invitã publicul sã pãseascã în universul stiintific la Noaptea Cercetãtorilor Europeni 2017. Evenimentele vor avea loc vineri, 29 septembrie 2017, în aproximativ 300 de orase europene. În România, centrele oraselor Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacãu, Brasov, Bucuresti, Constanta, Cugir, Deva, Hunedoara, Galati, Oradea, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Tulcea si Zalãu vor fi transformate în laboratoare de stiintã unde vor avea loc experimente inedite, prezentãri interactive, activitãti educative pentru copii, concursuri si multe alte activitãti care vor îmbina stiinta cu învãtarea distractivã. Noaptea Cercetãtorilor Europeni face parte din seria de evenimente finantate de cãtre Comisia Europeanã prin Programul Cadru de Cercetare si Inovare H2020, actiunile Marie Sklodowska-Curie(MSCA) si îsi propune sã arate publicului ce înseamnã sã fii cercetãtor si cât de interesantã poate fi munca de cercetare. „Ne propunem sã organizãm douã tipuri de activitãti la Observatorul Astronomic din Bârlad. Prima, o incursiune în domeniul cercetãrii stiintifice al astronomiei. Publicul vizitator va avea ocazia sã afle mai multe informatii despre modul în care se determinã pozitiile de asteroizi sau comete cu ajutorul telescopului principal, sau cum se pot observa supernovele (<<moartea>> stelelor mai mari decât Soarele). A doua parte a întâlnirii va fi practic intercalatã cu primul tip de activitate, iar cei prezenti vor avea ocazia sã observe în timp real imagini captate de telescopul principal. În acelasi timp vom organiza si observatii astronomice cu ajutorul telescoapelor pentru public. O sã observãm Luna, planeta Saturn, dar si alte obiecte vizibile în perioada aceasta”, a precizat muzeograful Ciprian Dumitru Vântdevarã, de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, cel care lucreazã la Observatorul Astronomic si Planetariu.

Noaptea Cercetãtorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie si îsi propune sã arate publicului larg ce înseamnã sã fii cercetãtor si cât de interesantã poate fi munca de cercetare. Primul eveniment Noaptea Cercetãtorilor Europeni a fost organizat în 2005 si a atras pânã acum peste 1,5 milioane de vizitatori.   Evenimentul oferã oamenilor de stiintã sansa de a intra în legãturã cu publicul, iar vizitatorilor sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. Editia 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Proiectul se adreseazã mintilor curioase si tinerilor care doresc sã înceapã o carierã în cercetare,  oferind o mare varietate de activitãti stiintifice si educative.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/noaptea-cercetatorilor-europeni-observatorul-astronomic-al-muzeului-%e2%80%9cvasile-parvan%e2%80%9d-barlad-video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.