Muzeul țăranului pesedist

0

Sub conducerea pesedistei Ramona Mocanu, Muzeul Județean «Ștefan cel Mare» s-a transformat, încet, dar sigur, doar într-un muzeu al țăranului (pesedist și el). Cu toate sălile de expoziție închise, după ce …a vopsit doar gardul, reabilitând doar exteriorul, muzeul a cerut acum Consiliului Județean, căruia îi este subordonat, angajarea unui restaurator etnograf, pentru singura colecție deschisă publicului, cea etnografică. Asta pe când sălile de expoziție și artefactele elocvente pentru instoria acestor locuri stau închise sau prin depozitele de la subsol.

Loading...

Muzeul Județean al pesedistei Ramona Mocanu, profesor de limba franceză la „originile” apolitice, vrea să angajeze un restaurator de textile, lucru pentru care a cerut avizul consilierilor județeni în ultima lor ședință. Acesta va avea ca atribuții, după cum se spune în hotărârea privind modificarea organigramei instituției, care a fost aprobată de majoritatea pesedintă din CJ fără nicio întrebare, întreținerea vastei colecții etnografice, care numără „peste 150 de covoare vechi, 5 sumane, peste 50 de ștergare tradiționale și 100 de costume populare tradiționale, care necesită întreținere, restaurare, protejare”.
Restauratorul de textile are însă, după cum se arată în motivarea hotărârii, și atribuții nebănuite. „Postul de restaurator este necesar pentru organizarea colecțiilor de istorie, pentru susținerea și dezvoltarea activităților muzeale. Totodată, este necesar pentru atragerea de noi proiecte culturale naționale și europene cu largă deschidere pentru turism și publicul vizitator și includerea Muzeului Județean «Ștefan cel Mare» în diferite circuite interne și internaționale”. Greu de crezut că un restaurator debutant și-ar putea lua atât de multe sarcini „naționale și europene”, în singura secție deschisă în prezent a muzeului, celelalte cinci rămânând închise.

Muzeul Județean a devenit… istorie

În trecut, Muzeul Județean avea o bogată activitate. Ca elevi toți vasluienii au putut vedea cu ochii lor acolo artefacte din vremea domnitorilor moldoveni, steanguri din epoca lui Ștefan cel Mare, obiecte vestimentare din diferite epoci, obiecte de artizanat, săbii și alte arme. Vizite prin cele cinci săli de expoziție puteau fi lungi, însă nicidecum plictisitoare. De ani și ani însă, toate acestea au devenit… istorie. Muzeul Județean nu mai găzduiește astăzi nicio colecție istorică, ci doar una etnografică, la parter, și una dedicată lui Emil Racoviță, la etaj.
Reablitarea în care a intrat instituția a privit doar exteriorul, fiind înlocuită tencuiala și montate geamuri termopan. În plus, o grijă mare a conducerii a fost montarea camerelor de supraveghere care împânzesc instituția. Nimic nu s-a făcut în cele cinci săli de expoziție din trecut.
Astfel, instituția condusă de Ramona Mocanu a ajuns să rateze sau să mimeze evenimente importante. Precum „Noaptea Muzeelor”, care s-a desfășurat mai mult în fața instituției sau la complexul de la Curțile Domnești.
Recent, Emil Ursu, directorul Muzeului de Istorie al Bucovinei din Suceava, arheolog de profesie, și nu profesor de vreo limbă stărină, se declara uluit de faptul că spada domnitorului Ștefan cel Mare, pe care a numit-o „sora geamănă” a celei din Muzeul din Topkapî, cel mai vizitat muzeu din Turcia, a putut fi ținută până acum într-un depozit la Muzeul Județean din Vaslui. Ajunsă la Suceava, spada a devenit, după cuvintele aceluiași profesionist, „vedeta” marii expoziției „Ștefan cel Mare – din istorie în veșnicie” vernisată la mijlocul lunii august la muzeul sucevean, cea mai importantă astfel de acțiune după 1990, care adună peste 250 de piese de la Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național al Literaturii Române și de la muzeele județene din Neamț, Botoșani, Vaslui, Iași și Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.