Loading...

Scandal pe Valea Prutului

SÃ SE FACÃ DREPTATE… Judetul Vaslui fierbe, sub presiunea miilor de proprietari de terenuri care se declarã batjocoriti de cãtre moldovenii de la Trans Oil, cei care au cumpãrat firmele agricole din fostul grup Racova. În urmã cu câteva zile, în zona Cârja s-au petrecut fapte foarte grave. Un fermier din zonã s-a trezit, într-o singurã noapte!, cã 40 de hectare cultivate cu grâu au fost distruse de tractoarele de la Trans Oil. “Au actionat noaptea, au venit ca hotii si mi-au distrus în jur de 40 de hectare cu grâu, din care 8 hectare erau proprietate personalã. Au fost cei de la grupul acesta moldovenesc, au spus cã am intrat peste terenul lor si si-au bãtut joc de munca mea. Într-o singurã noapte. Era un grâu foarte frumos, se anunta o productie bunã anul viitor. Oare, dacã eu as merge în R. Moldova si as face ce fac ei aici, bãtaie de joc, as mai fi în libertate? Nu cred. Mã întreb cum de nu se sesizeazã nimeni în tara aceasta, despre ceea ce fac acesti moldoveni în judetul Vaslui”, spune întreprinzãtorul privat, dupã dezastrul petrecut la Cârja. Nu este singurul caz. La Rosiesti, un alt fermier, care a preluat în administrare, de la oamenii nemultumiti, o suprafatã de 32 de hectare de teren a fost “atacat” de tractoarele de la firma moldoveneascã, într-o noapte. “În plus, culmea!, m-au dat în judecatã pentru tulburare de posesie. Dar, ce vinã au oamenii, dacã s-au sãturat sã fie batjocoriti de moldoveni si au vrut ca eu sã le lucrez pãmântul?”, spune fermierul din Rosiesti, extrem de supãrat.

Sute de proprietari de terenuri din judetul Vaslui ne-au sesizat despre practicile abuzive ale celor de la Trans Oil, în ultima perioadã. Supãrati cã nu si-au primit arenda ani de zile, oamenii au decis sã dea terenurile în administrare unor firme locale, care sã le dea drepturile, asa cum se cuvine. Ori, cei care au preluat terenurile si au înregistrat contractele, în mod legal, la primãrii s-au trezit batjocoriti de Trans Oil, care au trimis tractoarele în miez de noapte, pentru a “mãcelãri” culturile acelor firme. “Ne întrebãm: oare, domnii de la APIA si de la Ministerul Agriculturii nu vãd ce se petrece în judetul Vaslui cu acesti moldoveni? Ei trãiesc doar din subventii, dar pe ce bazã se dau aceste subventii, dacã pãmântul nu este lucrat cum trebuie, ci doar zgâriat? Politia nu vede, institutiile statului dorm. Ce se petrece si de ce tace toatã lumea?”, se întreabã fermierii vasluieni, nemultumiti. Oamenii spun cã grupul Trans Oil a raportat, în aceastã varã, productii de grâu situate între 1.000 si 2.500 kg/ha, “desi dacã venea bunica si arunca semintele din mânã obtinea productii mai mari, a fost cel mai bun an agricol”.

La Cârja, tractoarele de la Trans Oil au fãcut prãpãd într-o singurã noapte, pe 40 de hectare de grâu

Printre cei care au preluat teren de la proprietarii care nu vor sã mai audã de Trans Oil este si un întreprinzãtor privat din zona Murgeni-Cârja. Acesta a preluat zeci de hectare de la proprietari, a mers la primãrie si a înregistrat contractele de arendã, însã a fost atacat, la propriu, într-o singurã noapte de cãtre cei de la Trans Oil. “Mi-au distrus, noaptea, ca hotii, 40 de hectare de grâu, arãta atât de frumos si promitea o recoltã record. Am trecut vineri pe acolo (e vorba de 10 zile în urmã, n.r.) si totul era în regulã. Când am ajuns duminicã dimineatã, am înmãrmurit. Toatã cultura mea de grâu era distrusã de discuri, trecuserã cu tractoarele si mi-au distrus totul, cred cã au folosit douã-trei tractoare. Cine a fãcut asta? Moldovenii care au cumpãrat la Vaslui, spun cã este terenul lor si au actionat ca sã mã intimideze. Dacã ar fi venit ziua, i-ar fi vãzut paznicii de vânãtoare, dar nu a vãzut nimeni când au distrus toatã cultura mea. Sute de milioane de lei vechi pagubã, numai în acea noapte. M-am dus la Politie si la Parchet, le-am fãcut plângere”, spune întreprinzãtorul privat, foarte supãrat. Cei de la Trans Oil, spune sursa noastrã, au intimidat oamenii de pe Valea Prutului cu aceastã ispravã.

Proprietarii nemultumiti din comunele de pe Valea Prutului, intimidati

“Au mers moldovenii la Berezeni, la Vetrisoaia, dupã ce mi-au distrus mie cultura de grâu, în locurile unde lumea este foarte nemultumitã si nu mai vrea sã lucreze cu ei, si le-au spus: “Ati vãzut ce am fãcut la Cârja? Sã nu vã puneti cu noi, cã o sã pãtiti la fel, dacã intrati în terenurile noastre”. Aici s-a ajuns. Vin moldovenii în tara noastrã si îsi bat joc de noi, ne distrug culturile, iar toate institutiile tac si nu spun nimic. Dacã vãd cã, pânã în vara viitoare, Politia si Parchetul nu iau nicio mãsurã la plângerile mele, o sã merg pe terenurile moldovenilor si o sã recoltez 40 de hectare de grâu, adicã tot ce mi-au distrus mie, iar lor o sã le spun sã vinã sã recolteze de pe terenurile mele grâul pe care l-am însãmântat din nou. Mi-au fãcut o pagubã de sute de milioane de lei vechi într-o singurã noapte. Te terorizeazã cu astfel de practici. Dar, mã întreb: dacã eu m-as duce din România si as merge în R. Moldova sã-mi bat joc de munca oamenilor, sã le discuiesc culturile de grâu, nu m-ar arunca afarã din tarã vecinii nostri? Au ajuns sã îsi batã joc moldovenii de noi, în tara noastrã! Ce mi-au fãcut ei mie, asa am sã le fac si eu, aici s-a ajuns”, mai spune omul de afaceri din zona Cârja. Acesta spune cã oamenii din Cârja nu vor sã audã de cei de la Trans Oil si cã nu vor sã le dea pãmânturile în arendã, pentru cã timp de trei ani au fost bãtaia de joc a moldovenilor, care nu le-au plãtit arenda.

Alo, Politia? “Mosnegilor li se spune sã semneze pentru arendã, dar ei semneazã, de fapt, prelungirea contractelor cu moldovenii”

Asta se întreabã proprietarii de terenuri din tot judetul Vaslui, dupã ani de zile de umblat pe drumuri si bãtaie de joc din partea celor de la Trans Oil. Mai nou, spun sursele noastre, “unii proprietari, oameni în vârstã, au fost chemati sã li se dea o parte din arenda restantã si li s-au pus în fatã sã semneze niste hârtii, li s-a spus cã este pentru arendã, dar de fapt bãtrânii au semnat pentru prelungirea contractului, nici nu au stiut”. Sunt fapte foarte grave, situatii în care Politia, Parchetul, celelalte institutii ar trebui sã intervinã. Dar, toatã lumea tace, Trans Oil încaseazã subventiile si nimeni nu se întreabã dacã productiile raportate sunt reale. La fel cum nu se sesizeazã nimeni de bãtaia de joc la care a fost supus un întreprinzãtor privat din Rosiesti. Omul a preluat o tarla de 32 de hectare, în zona Costesti, cu contracte în regulã. Oamenii nemultumiti cã firma moldoveneascã nu le-a plãtit arenda au decis sã încheie contracte cu întreprinzãtorul din Rosiesti. “Aveam 32 de hectare cu rapitã. Într-o noapte, au venit cei de la Trans Oil si mi-au distrus totul, discurile, cu trei tractoare. Cei de la Trans Oil au declarat la APIA cã au cultivat masã verde pe terenurile pe care le lucrasem eu. Mi-au fãcut o pagubã de câteva zeci de mii de lei, cu metode pe care nici nu poti sã le califici. Noaptea te atacã, exact ca hotii. Mai mult, mi-au fãcut plângere si pentru tulburare de posesie, de mã judec acum cu ei. Le-am fãcut plângere la Politie, dar nu am primit niciun rãspuns pânã acum”, spune managerul firmei din Rosiesti. O tacticã de-a dreptul hoteascã: sã vii cu tractoarele, noaptea, când toatã lumea doarme, si sã distrugi tarlale întregi cu grâu si rapitã, fãrã sã fii tras la rãspundere. “M-au dat în judecatã si nici nu s-au prezentat la primul termen acesti moldoveni. Nici nu mai stii ce sã spui, simtim cã nu ne apãrã nimeni, în tara noastrã, cu dreptatea noastrã. Sunt mii si mii de proprietari de terenuri care nu vor sã mai lucreze cu moldovenii. Cum sã-i obligi, sã-i ameninti sã-ti dea terenurile în continuare? Oamenii nu mai vor cu firma asta, sã fie clar”, explicã întreprinzãtorul din Rosiesti.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/moldovenii-de-la-trans-oil-isi-bat-joc-de-munca-fermierilor-vasluieni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.