În Șuletea, vremea rea nu a reușit să strice atmosfera de sărbătoare. Dimpotrivă, ploaia curată de toamnă, atât de necesară pământului, l-a adus în comună, la “Ziua Recoltei”, și pe ministrul Agriculturii, Petre Daea. Putem vorbi chiar de o premieră: am putut vedea un ministru cu picioarele pe pământ, la propriu, care a stat mai bine de patru ore în mijlocul oamenilor, discutând problemele cu care se confruntă și, mai mult, veselindu-se cot la cot cu ei.

Loading...

 “Ziua Recoltei” la Șuletea a adunat zeci de fermieri din comunele din jur, fiecare dorind să-l vadă, dar mai ales să discute cu ministrul Agriculturii, Petre Daea. Alături de conducerea Consiliului Județean Vaslui, la Șuletea au fost prezenți prefectul județului, directorii de la APIA Vaslui, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, Direcția Agricolă, primari din comunele învecinate. Evenimentul a fost organizat atât de bine, încât, în scurt timp, frigul și mohorala au emigrat în alte părți, ceața s-a risipit, lăsând un aer curat și un peisaj de toamnă de pus pe cărțile poștale.

În ciuda densității mari de VIP-uri, nu s-a vorbit și nu s-a făcut politică, nu s-au simțit culorile vreunui partid, roadele și aromele toamnei reușind să anestezieze orice pornire… “ideologică”. Asta nu înseamnă că nu s-a vorbit. S-a discutat mult și la obiect pe teme de agricultură, fermierii și autoritățile județene profitând la maximum de prezența ministrului Petre Daea. Fiecare a putut pune o întrebare. A fost, se poate spune, zi de audiențe la ministrul Agriculturii, facilitată de Ciprian Robert Tamaș, primarul responsabil pentru reușita acestei zile speciale.

S-au mâncat peste 25.000 de sarmale, porcii mistreți și berbecii s-au perpelit în proțapuri, s-au consumat în jur de 50 de găini la cuptor și zeci de kilograme saramură de crap, o armată de plăcinte, totul stropit din belșug cu vin “căpșunică”. La eveniment au participat și producători din alte comune, cum ar fi apicultorii din comuna Banca, o firmă de produse bio din comuna Bogdănița, iar Bucium Iași a prezentat un stand bogat în vinuri. Două ore de discuții și vreo trei de veselie în mijlocul oamenilor, bilanțul este extrem de bun pentru primarul Ciprian Robert Tamaș. Edilul a marcat la toate capitolele: imagine, organizare și soluții pentru dezvoltarea agriculturii din comuna Șuletea.

Banii de arendă de la Comcereal, o problemă spinoasă 

Una dintre cele mai discutate probleme a vizat banii de arendă pe care firma Comcereal nu i-a mai dat fermierelor din zonă încă din 2014. “În urmă cu câțiva ani, când firma aparținea omului de afaceri Adrian Porumboiu, nu exista ca oamenii care își dădeau pământul în arendă să nu își primească banii cuveniți. De câțiva ani, Comcereal a încăput pe mâna unor cetățeni din Republica Moldova, iar tot ce vizează aceștia este încasarea subvențiilor. Nu le-au mai plătit de trei ani arenda fermierilor, iar asta creează mari probleme. Nu mai putem colecta taxe și impozite… putem ajunge la un blocaj”, a descris Ciprian Robert Tamaș situația.

Cei peste 150 de fermieri prezenți au împărătășit punctul de vedere exprimat de primar. Mai mult, au acuzat firma chiar de fals în acte, cerând schimbarea contractului de arendă și ajutor de la Guvern. Ministrul Petre Daea i-a ascultat pe toți, explicându-le că legea nu poate fi încălcată, însă consilierea fermierilor trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile locale și Direcția Agricolă Vaslui.

“Sunt alături de voi, agricultori harnici! Înțeleg această problemă; trebuie să rupeți răul, iar aceast lucru poate fi realizat numai în instanță. Pe cale legală se poate rezolva totul, legea vă cere să o faceți. Un contract fals numai judecătorii au puterea să îl anuleze. Pe viitor, trebuie să aveți grijă cu cine și, mai ales, ce semnați. Aș dori ca instituțiile din subordinea ministerului și primarii să ajute la preîntâmpinarea acestor lucruri dăunătoare. Vorbiți cu oamenii, consiliați fermierii, faceți verificări asupra firmelor care vin și doresc să ia în arendă pământul”, i-a sfătuit ministrul Petre Daea pe agricultori.

Subvenții la timp și centre de preluare a legumelor și frunctelor 

Primarii prezenți la întâlnire au ridicat problema piețelor de desfacere a produselor la nivel de comună, punând accentul pe izolarea comunelor din sud, care, din cauza distanțelor mari și drumurilor proaste, sunt ocolite de firmele puternice de achiziții de fructe, legume și carne.

“Avem 350 de hectare de vie nobilă și nu avem cui să vindem strugurii. Singurul abator care oferă un preț bun este la mare distanță, la Botoșani. Suntem vizitați numai de samsari și speculanți. Am văzut cu ochii mei cum un cetățean din comună a vândut o vacă de 600 de kilograme cu 600 de lei”, a spus primarul comunei Șuletea.

Soluția ministrului a venit imediat: ”Există acțiuni concrete de ajutorare a fermierilor. Vă spun cu fermitate că, de la 16 octombrie, va începe distribuirea subvențiilor pentru 944.000 de oameni, în 9 scheme de sprijin. Ele veneau greu în anii din urmă, dar, prin activitatea noastră, am urgentat depunerea documentelor, așa că nu mai sunt județe unde se înregistrează întârzieri. Mai mult, România a reușit să aducă în țară aproape trei miliarde de euro, care au venit în agricultură. Există un interes la Vaslui și pentru centrele de colectare pe care le-am înființat în țară. Vor exista și aici, în scurt timp”, a spus ministrul Petre Daea.

“Suntem extrem fericiți că ministrul a răspuns invitației noastre și că am avut discuții constructive pe marginea problemelor din comuna noastră și chiar din județ. Am apreciat sinceritatea domnului ministru și modul în care s-a aplecat asupra problemelor pe care i le-am semnalat”, a declarat primarul Ciprian Robert Tamaș.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/ministrul-daea-onorat-invitatia-primarului-ciprian-robert-tamas-de-participa-la-ziua-recoltei-ministrul-agriculturii-dat-audiente-la-suletea/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.