de Mihaela NICULESCU

Loading...

Ziua Recoltei a adus duminică, 8 octombrie, ploaia la Șuletea și odată cu ea și pe ministrul agriculturii, Petre Daea. Îmbrăcat în ținută sport, cu cămașă albă și pulover bordeaux, ministrul Agriculturii a răspuns invitației făcute de primarul Ciprian Tamaș și a venit la Șuletea pentru a discuta cu fermierii, dar și pentru a gusta din produsele acestora. Din păcate, ploaia a stricat parțial surpriza pregătită de autorități, așa că târgul de animale și expoziția cu roadele pământului nu s-au mai putut realiza, totul reducându-se la o mini expoziție cu gogonele, borcane de zacuscă și miere de albine, ministrul cumpărând chiar un borcan cu miere din zonă.

Ziua Recoltei a început cu o întâlnire de lucru organizată la Căminul Cultural, în care producătorii agricoli și fermierii din zonă au putut adresa întrebări ministrului. Surprinzător, acesta a avut un discurs coerent, fără prea mari abordări filozofice. Cei aproximativ 100 de producători agricoli și fermieri prezenți în sală au ridicat mai multe probleme, printre care una destul de gravă, cea a nerespectării contractelor de arendă încheiate între proprietarii de terenuri și firma COMCEREAL. În Șuletea sunt 750 hectare date în arendă acestei firme, care deși nu lucrează pământul nu se achită de datoriile prevăzute în contract. Proprietarii nu primesc nimic, în vreme ce COMCEREAL încasează subvenții de la stat. Ministrul Petre Daea nu le-a putut da un răspuns favorabil, în schimb a sfătuit Primăria și Direcția Agricolă să consilieze țăranii înainte de a semna orice fel de contract, concluzionând că în cazul de față nemulțumiții nu pot decât să dea în judecată fiecare în parte arendașul. „Nu am pârghiile juridice pentru a putea interveni în vederea soluționării unor astfel de cazuri. Trebuie să fiți atenți cu cine încheiați contracte și îl rog pe primarul Tamaș să se implice împreună cu Direcția Agricolă pentru a vă da consultanță de specialitate. Sunt mulți arendași serioși în țară care lucrează pământul și care se achită de obligații conform contractului”, a declarat ministrul Petre Daea.

Ministrul agriculturii a încercat să treacă de la acest subiect neplăcut, care din păcate e valabil pentru foarte multe județe din țară, informându-i pe cei prezenți că începând cu 16 octombrie se vor distribui subvențiile prin APIA și că din luna decembrie vor începe să se dea și subvențiile crescătorilor de animale: „Este un efort financiar uriaș, de 3 miliarde euro, bani care se dau din bugetul statului și abia apoi se recuperează de la UE. De aceea, vă rog pentru a nu crea un blocaj respectați termenul de depunere a cererilor pentru subvenții”.

Producătorii din zona Șuletea i s-au plâns ministrului și de faptul că nu au piață de desfacere pentru a-și vinde produsele și ar dori ca Ministerul Agriculturii să ia măsuri în acest sens. S-au plâns și de faptul că subvenția la carnea de pui a scăzut foarte mult în 2016.

„Viitorul este acela care ni-l căutăm și la care lucrăm. A scăzut subvenția la carnea de pui pentru că este un plafon, în momentul în care crește producția suma pe efective scade. Avem anul acesta 431 milioane euro pentru subvenții și din păcate vă anunț că subvenția la carnea de pui va fi aceeași ca cea de anul trecut. Pentru porc și pasăre avem două acte normative pentru sprijinirea suplimentară a crescătorilor de porci și păsări”, a mai menționat ministrul.

În privința rețelelor de valorificare a produselor agricole și a cărnii, acesta spune că ministerul cunoaște problema și că o are în vedere. Speră ca în curând să fie realizate centre de preluare a legumelor, fructelor și animalelor, în vederea valorificării.

După aceste discuții care s-au lăsat cu răspunsuri nesatisfăcătoare pentru producători, primarul Robert Ciprian Tamaș a ținut să premieze cei mai buni producători agricoli și fermieri din zona Șuletea și a oferit titlul de cetățean de onoare lui Sorin Sergiu Chelmu, fost ministru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și fost secretar general al guvernului Cioloș, un demnitar care a ajutat foarte mult comuna Șuletea.

Cu speranța că în ceasul al 12-lea guvernanții și Ministerul Agriculturii vor lua serios în calcul fermierii și producătorii agricoli, lăsați în ultimul timp de izbeliște, sătenii veniți la Căminul Cultural au sărbătorit Ziua Recoltei cu muzică populară, muzică de fanfară și cu bucate alese, realizate din produsele proprii.

Alături de aceștia reprezentanții autorităților venite la Șuletea împreună cu ministrul agriculturii au gustat din preparatele apetisante pregătite special pentru această zi, sărmăluțe în foi de varză și ardei umpluți, friptură de porc și porc mistreț făcută la proțap, cu friptură de pui, saramură de crap și vin roșu frăguță, brandul comunei. Au fost prezenți la eveniment Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, prefectul Eduard Popica, reprezentanți ai APIA, Direcției Agricole Județene și ai Camerei de Comerț și Industrie Vaslui. Printre invitați s-a aflat și o delegați din Republica Moldova, printre care au fost prezenți și primărița localității Cucoara și un deputat al parlamentului Republicii Moldova, originar din Cucoara, localitate cu care comuna Șuletea este înfrățită de doi ani. Ministrul a rămas încântat de modul de organizare al acestei sărbători și a promis că va veni să vorbească cu producătorii ori de câte ori va fi chemat. Poate Petre Daea va consemna în notele sale de călătorie – pentru că a mărturisit reporterului Est News că în timpul liber scrie, mai ales impresii de călătorie – că în Șuletea, ca de altfel în județul Vaslui, există oameni gospodari care încearcă să supraviețuiască decent lucrând pământul și crescând animale, numai că statul nu-i ajută cum ar trebui. Nu reușesc să își vândă produsele, nici măcar strugurii care se strică din lipsa unei piețe de desfacere. Va consemna poate și că într-un județ sărac precum Vasluiul sunt oameni harnici, răbdători, ospitalieri și ageri la minte.

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/10/gata-ministrul-agriculturii-pus-dificultate-de-intrebarile-fermierilor-cu-care-s-intalnit-de-ziua-recoltei-la-suletea/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.