Loading...

EXPOZITIE… Cu fanfarã, pâine si sare. Asa a fost primit Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea celei de-a XV-a editii a târgului expozitional de zootehnie, tehnicã agricolã si industrie alimentarã “Expo Zoo Agroind” Vaslui. Alãturi de acesta s-au mai aflat reprezentanti ai ANSVSA, senatori si deputati din judetul Vaslui, cadre universitare de la Univsersitatea de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã “Ion Ionescu de la Brad” Iasi, primari si oficialitãti locale. “Este un eveniment ce, de la an la an, capãtã o amploare tot mai mare. Sper sã devinã una dintre cele mai importante manifestãri de acest gen. Fermieri, producãtori, expozanti, vã felicit pentru munca depusã, precum si pentru cã ati decis sã vã alãturati acestei actiuni. Nu putem uita cã din mâinile dumneavoastrã rezultã, de fapt, hrana noastrã cea de toate zilele. Vã asigur cã la Primãria Vaslui si Consiliul Local veti gãsi mereu o poartã deschisã”, a transmis primarul Vasile Pavãl.

În cadrul târgului expozitional, deschis si astãzi, vasluienii pot vedea specii mai putin comune de oi, vaci, capre si pãsãri. Vorbim de rase precum “Awassi”, “Ile de France”, “Tigaie sârbeascã”, “Blueface”, “Texel”, ,,Cap Negru de Teleorman”, “Karakul” etc. Pe lângã acestea, oamenii vor gãsi si stand-uri cu produse traditionale din carne, produse de panificatie, produse din lavandã si utilaje de agriculturã, putând chiar sã si achizitioneze.

Declaratii politice, de sustinere a PSD-ului

Au rãspuns “prezent” la editia din acest an 22 de crescãtori de taurine, sase crescãtori de cabaline si 24 de crescãtori de ovine din judet, dar si din orase precum Iasi, Cãlãrasi, Neamt, Bacãu. Mult mai multi decât anul trecut, poate si pentru cã, de data aceasta, autoritãtile locale au ales sã-i sprijine financiar, decontându-le costurile pentru deplasare. Deschiderea oficialã a târgului expozitional a avut loc la ora 10:00, pe muzica Fanfarei Rotaria, coordonatã de profesorul Romeo Tãlmaciu. Rând pe rând, au luat cuvântul ministrul Agriculturii, Petre Daea, senatoarea Doina Silistru, primarul Vasile Pavãl, presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, prefectul judetului, Eduard Popica, precum si alte oficialitãti judetene, dar si cadre didactice universitare. Evident, nu au lipsit declaratiile politice, de sustinere a Partidului Social Democrat. Invitatã la deschiderea târgului expozitional, senatoarea Doina Silistru nu s-a putut abtine sã nu aducã osanale partidului din care face parte: “Ca om politic, reprezentând Parlamentul României, vreau sã vã spun cã acest Guvern si-a pus ca tintã si prioritate agricultura. Cred cã a reusit sã punã în fruntea ministerului Agriculturii un om care sã dezicã ceea ce, în 1997, Jonathan Swift a spus în “Cãlãtoriile lui Gulliver”, si anume cã acela care va face sã creascã douã spice de grâu sau douã fire de iarbã pe orice petec de pãmânt este mai vrednic de recunostinta omenirii decât toti politicienii la un loc. Eu cred cã domnul ministru Daea va îmbina experienta pe care o are cu politicul, cu sustinerea Guvernului PSDÂALDE si va face ca în România sã fie acoperite toate petecele de pãmânt cu grâu sau iarbã, iar animalele sã aibã ce mânca. Si, totodatã, dumneavoastrã, cei care ati venit si ati expus astãzi aici, sã vã valorificati productiile si sã aveti rezultatele pe care le meritati. Sunt un om al pãmântului si înteleg greutãtile prin care trec oamenii din agriculturã si zootehnie, însã cred cã acest Guvern, alãturi de conducerea Ministerului Agriculturii, va face tot ce îi va sta în putintã ca agriculturii sã i se redea locul pe care îl meritã cu adevãrat”.

Fermierii îsi vor primi banii la timp

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a felicitat pe fermierii vasluieni pentru munca depusã si i-a asigurat cã, începând cu data de 16 octombrie, vor începe sã primeascã prima parte de bani din subventii. “Îi salut pe toti fãuritorii de hranã din România. Fermieri dragi, oameni cu palmele bãtãtorite de muncã, cu sudoarea uneori în gât, asteptând fie o interventie a naturii, fie o interventie din altã parte, din lumea administrativã. Peste tot în România, terenul este lucrat bine si cu rezultate bune. Meritul este, în primul rând, al fermierilor. Ei au cheltuit, ei muncesc, ei strãbat, cu gândul si cu fapta, nevoile, ei dau tãrii hrana necesarã pentru ca toti sã ne bucurãm de ceea ce fiecare dintre noi îsi doreste si realizeazã în mod particular. Ce a fãcut Guvernul pânã acum, stiti deja. Eu vreau sã vã spun ce va face de acum. Cum am spus de fiecare datã, eu nu sunt omul promisiunilor, eu vin în fata dumneavoastrã sã mã decontez de programul de campanie, prezentat în perioada electoralã de presedintele partidului, Liviu Dragnea. Stiti foarte bine când au venit subventiile, dar vã spun acum, aici, cã ieri (n.r. 6 septembrie), prin schita de rectificare a bugetului, agriculturii tãrii românesti i s-a dat întreaga suma astfel încât, începând de pe data de 16 octombrie, vom începe sã plãtim avansurile pe plãtile directe si, de la 1 decembrie, vom începe sã dãm plata finalã, în termenii nostri cunoscuti, lichidarea. Astfel, fermierii vor avea banii la timp ca sã-si execute lucrãrile, pentru cã în agriculturã, ce nu poti face astãzi, mâine s-ar putea sã fie prea târziu sau mult prea costisitor”, a declarat ministrul Agriculturii, în cadrul festivitãtii de deschidere a târgului “Expo Zoo Agroind”.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/ministrul-agriculturii-primit-cu-fanfara-la-expo-zoo-agroind

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.