Mediul de afaceri, în suferință

0

Conferința de presă prin care a a fost anunțată Gala Topului Firmelor, le-a prilejuit reprezentanților oamenilor de afaceri din județ și ocazia de discuta despre starea mediului de afaceri vasluian. Aflați în „restrângere”, loviți de birocrație, „înfrigurați”de ultimele decizii legislative anunțate, într-o concurență nedreaptă cu firmele străine, oamenii de afaceri avertizează că „găina care face ouă”, adică întreprinzătorii care alimentează bugetele, sunt în pragul extincției.

Loading...

„Nu ucideți găina care face ouă!”, este avertismentul transmis guvernanților de reprezentanții mediului de afaceri vasluian, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, și Ovidiu Coapacinschi, vicepreședinte și președintele Asociației Înteprinderilor Mici și Mijlocii, în ultima lor conferință de presă în care au anunțat organizarea, pe 3 noiembrie 2017, a Galei Topului Firmelor din județul Vaslui.
Ultima îngrijorare a celor care au afaceri în județ este legată de aplicarea TVA-ul defalcat. „Fiecărui agent economic i se ia din buzunare sau din conturile bancare a cincea parte din veniturile sale, din încasări, pentru că așa vrea statul român. Prin aplicarea acestui split TVA, pe lângă faptul că agentul economic nu mai dispune de proprii săi bani, care îi sunt necesari pentru dezvoltarea afacerii, vom avea parte de o birocrație excesivă. Vor trebui deschise sute de mii de conturi în bănci, iar pentru acestea se vor încasa comisioane bancare”, a spus Ovidiu Copacinschi.
Copacinschi a exemplificat în modul cel mai concret cum va funcționa enorma birocrație după aplicarea acestei anunțate prevederi legislative: „Este ceva de speriat. Iată un exemplu: după ce statul îți reține banii tăi, banii de care dispui, trebuie să faci o cerere, care este aprobată de un vicepreședinte ANAF, care dispune să se facă o comisie, comisie care te cheamă la ANAF și analizează cererea depusă de agentul economic, la final se face un raport care e trimis înapoi la vicepreședinte, care te cheamă să îți aprobe cererea, apoi urmează o decizie. Eu vă întreb: cât va dura această situație de toată jena? În cât timp ajungi să-ți recuperezi banii tăi, la care ai dreptul? De ce este pus într-o situație imposibilă un agent economic, pentru banii lui, pentru banii cu care susține bugetul de stat? După calculele făcute de Asociația Patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în jur de 100.000 de IMM-uri din toată țara vor dispărea dacă se va aplica această măsură aberantă. Cei care au gândit această măsurã extrem de nocivă sunt în situația în care, în loc să lase găina să facă ouă, decid să omoare găina”.
La fel de categoric a fost și Ionel Constantin, care a spus că numai în ultimul an peste 700 de firme au dispărut în județul Vaslui.
„Noi nu cerem de pomană de la bugetul de stat, noi aducem fonduri la buget, din banii noștri se constituie bugetul național și bugetele locale. Sunt unele situatii care ar trebui sã nu mai existe”, a spus Ionel Constantin.
„Apreciem, în același timp, eforturile făcute de firmele care au rămas în activitate, care au încercat să păstreze și să dezvolte afacerea și să angajeze cât mai multe persoane”, a mai spus președintele CCIA Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.