Majorarea salariilor bugetarilor va slăbi mediul privat

0

„Situația economică în Vaslui va ajunge la fel ca acum 27 de ani, din punct de vederea al decalajelor dintre salariile diferitelor categorii de salariați. Angajatorii privați nu vor putea alinia salariile decât cu prețul disponibilizărilor, ceea ce va duce la o nouă explozie a șomajului în județ”, a spus Maricel Gangu, președintele organizației municipale PMP Vaslui. El a cerut implicarea patronatelor și a Camerei de Comerț pentru alinierea salariilor din mediul privat la cele de la stat.

Loading...

Majorarea salariilor bugetarilor nu va putea decâ să aibă un efect negativ asupra mediului privat din județul Vaslui, care nu este capabil să țină pasul. Liderii Partidului Mișcarea Populară au tras un serios semnal de alarmă cu privire situația mediului privat în noul context creat de Legea salarizării. Discrepanțele majore dintre bugetari, a căror medie salarială este de 3.000 lei, și cele ale angajaților din mediul privat, în special din județul Vaslui, unde media salarială nu depășește 2.000 lei, pot duce la disponibilizări.

„Noi, ca și angajatori, ca să aliniem salariile cu cele de la stat, va trebui să dăm afară din personal. Mai grav este în cazul celor care prestează muncă cu jumătate de normă, dar care plătesc impozite pe venit și celelalte dări la fel cu cei care sunt plătiți pentru 8 ore, diminuându-se astfel venitul net! Cerem Camerei de Comerț și Asociației patronatelor să se implice cât mai curând în promovarea de măsuri care să reducă acest decalaj salarial, existent în acest moment mai ales la nivelul zonelor sărace, cum este și cazul Vasluiului. Dacă nu se iau rapid măsuri, vom avea decalaje majore salariale între diferitele categorii de salariați, la fel ca la sfârșitul epocei comuniste, în urmă cu 27 de ani. Mai mult, se vor îngroșa iar rândurile șomerilor, cu problemele sociale aferente”, a declarat Maricel Gangu, președintele organizației municipale PMP Vaslui, în cadrul unei conferințe de presă.
„PMP susține întreprinzătorii privați, care sunt motorul unei economii sănătoase, și, prin toate acțiunile posibile, sprijinim dezvoltarea mediului privat în județul Vaslui. Însă, în aceste condiții, ne întrebăm cum va mai reuși Primăria municipiului Vaslui să atragă bani la buget, dacă nu acordă facilități societăților comerciale. Dacă nu vor fi luate măsuri de reducere a fiscalității la nivelul municipiului, de reducere a impozitelor și taxelor locale, dacă nu vor fi făcute parteneriate public – privat prin care să fie sprijiniți nu doar viitorii investitori, dar și mediul de afaceri existent, intreprinzătorii privați nu vor putea asigura salarii la nivelul bugetarilor. Acest lucru va avea repercursiuni asupra activității firmelor din Vaslui, care, încet- încet, vor fi din ce în ce mai puține și mai sărace. Nu înțelegeți greșit, e foarte bine că s-au mărit salarile bugetarilor, astfel vom avea, sper eu, un serviciu public de calitate, însă în paralel trebuie luate măsuri economice de susținere și a mediului privat, care, la rându-i are nevoie de forță de muncă calificată și motivată financiar”, a mai spus Gangu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.