Mai bine întâlniri, decât proteste

0

„Este mai practic să ne întâlnim aici decât să facem proteste, de exemplu”, a spus prefectul județului Vaslui în debutul întâlnirii, convocate la inițiativa sa, între parlamentarii vasluieni membri ai Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon (președintele comisiei) și Irinel Stativă, cu liderii sindicali vasluieni. „Dacă se va aplica Legea salarizării nu veți mai avea obiectul muncii”, le-a spus Solomon liderilor de sindicat. „Eu vă garantez că nu vor exista salarii scăzute cu o centimă, dar se va câștiga la momentul calculării pensiilor”, a mai spus deputatul.

Loading...

La inițiativa Instituției Prefectului, ieri, parlamentarii vasluieni membri ai Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon (președintele comisiei) și Irinel Stativă, s-au întâlnit cu liderii sindicali vasluieni în tentativa de a armoniza pozițiile, măcar la nivel local.
„Este mai practic să ne întâlnim aici decât să facem proteste, de exemplu”, și-a motivat inițiativa prefectul Eduard Popica, după care, dându-le cuvântul liderilor de sindicat, valul de nemulțumiri a început să curgă.
„O serie de lucruri au stârnit nemulțumiri”, a spus Gheorghe Croitoru, liderul CNSRL „Frăția”. „Întârzierile în ceea ce privește Legea dialogului social, lege care conține tot felul de anomalii. Ministerul Muncii șI Dialogului Social, practic se substitui partenerilor sociali neluând în calcul propunerile noastre. Sindicatele au hotărât demararea unor proteste”, a spus Croitoru.
„La legea salarizării unice, din păcate “unicul” ăsta este compromis”, a mai spus liderul de sindicat, care ulterior a primit replica lui Solomon: „Legea este unitară, salarizarea nu este unitară”.
Un alt lucru reproșat de Croitoru a fost „intenția de a transmite obligațiile fiscale în sarcina angajatului care, dacă nu este însoțită șI de alte măsuri, va duce la diminuarea salariilor”.
„Libertatea de asociere la un sindicat a fost limitată la existența a 15 salariați. Ce se întâmplă dacă nu există acest număr? Se reduce astfel un drept fundamental al individului”, a mai spus Croitoru.
„Dacă se va aplica Legea salarizării nu veți mai avea obiectul muncii, nu veți mai avea ce apăra. Salariile s-au rezolvat. O să trebuiască să cereți altceva, precum condiții de muncă. Sporurile care sunt în lege se vor aplica. Eu vă garantez că nu vor exista salarii scăzute cu o centimă, dar se va câștiga la momentul calculării pensiilor”, a spus deputatul Adrian Solomon. El le-a cerut sindicaliștilor să se unească și să vină cu propuneri concrete. „Problemele care se pun în discuție să fie cele reale, nu probleme inventate. Poate ar fi mai indicat să vă orientați către sectorul privat, unde colegii dumneavoastră au nevoie de sprijin și de consiliere”, a spus Solomon.
Sorin Țiplea, liderul sindicatului Didactica, a cerut ca contributivitatea să fie singurul criteriu în stabilirea pensiilor, reproșând diferențele uriașe de pensii dintre o categorie de salariați și alta.
„Pensia în învățământ este în cuantum de 1.000 – 2.000 de lei, pe când în sectoarele strategice este de la 5.000 în sus. șoferii din Poliție primesc o pensie de 4.000 de lei, pe când un cadrul didactic iese la pensie cu 1.000 de lei”, a spus Țiplea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.