Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, cooronată de un judecător delegat, a lucrat la foc continuu, în ultimele zile fiind analizare dosarele a sute de deţinuţi. Activitatea nu a fost încă finalizată. 

Loading...

În urma analizării dosarelor şi punerea acestora în acord cu lege adoptată de către Parlament cu privire la eliberarea din penitenciare a deţinuţilor care au avut de suferit din cauza condiţiilor precare de detenţie, comisia a înaintat ieri Judecătoriei Vaslui o primă parte a dosarelor deţinuţilor propuşi pentru eliberare condiţionată.

Astfel, la Judecătoria Vaslui au fost înregistrate ieri nu mai puţin de 202 solicitări privind eliberarea condiţionată. În toate cazurile este vorba de deţinuţi care au câştigat zile, în urma aplicării aşa-zisului recurs compensatoriu.

Reprezentanţii Penitenciarului Vaslui nu au putut preciza o situaţie exacta a faptelor pentru care au ispăşit pedepse deţinuţii propuşi pentru eliberarea condiţionată, precizându-se că în general este vorba de infracţiuni de drept comun (furturi), dar pe lângă aceştia sunt însă şi deţinuţi care ispăşesc pedepse pentru infracţiuni grave (tâlhărie, violuri, omor), care se aflau spre finalul executării pedepsei.

Săptămână trecută, prima după intrarea în vigoare a prevederilor recursului compensatoriu, la Penitenciarul Vaslui 11 deţinuţi au părăsit unitatea de detenţie la termen, pe 20 octombrie, în baza Legii 169/2017.

Decizia definitivă, în instanţă

Restul persoanelor private de libertate care se încadrează în prevederile legale pot fi eliberate condiţionat, printr-o decizie a instanţei.

”Noi vom face propunerile către instanţă, iar magistraţii vor decide. Evident, vor fi luate în calcul acele persoane private de libertate aflate cel mai aproape de termenul de liberare condiţionată. Comisia de eliberări condiţionate încă se află în activitatea de analiză, pentru că se aşteaptă situaţii de la alte penitenciare din ţară, unde persoanele privative de libertate s-au aflat prin tranzit sau au mai executat parte din pedeapsă”, a declarat Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui. 

Penitenciarul Vaslui este una dintre cele mai moderne închisori din România, fiind recent construită, şi are în custodie aproape 1.000 de deţinuţi. 

Deşi condiţiile de detenţie sunt moderne, deţinuţii au invocat drept condiţie necorespunzătoare supraaglomerarea din celule. 

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/legea-recursul-compensatoriu-goleste-puscariile-aproape-25-detinutii-penitenciarului-vaslui-propusi-eliberare-analiza-nu-finalizata-1_59f2f4375ab6550cb8887c9c/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.