Joi, a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberãrile din penitenciare pentru conditii necorespunzãtoare. Legea prevede cã, la 30 de zile executate în penitenciar în conditii improprii, detinutii beneficiazã de sase zile considerate executate.

Loading...

„Intrã în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. (…) Comisiile din penitenciare sunt pregãtite, au fãcut toate calculele pentru a vedea care dintre detinuti beneficiazã direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi detinuti care vor fi pusi în libertate, dupã care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte multi detinuti vor dobândi beneficiul, vocatia de a solicita liberare conditionatã”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în conditii necorespunzãtoare, detinutul are beneficiul unui numãr de sase zile care se considerã efectiv executate. Toader a fãcut referire si la alte mãsuri privind conditiile din penitenciare. „Avem la Ministerul Justitiei în lucru un proiect de lege care prevede cã o parte din pedeapsã, partea finalã a pedepsei sau pedeapsa integralã poate fi executatã în regim de supraveghere electronicã cu acea brãtarã electronicã. Dupã aceea vedem care va fi soarta legii privind gratierea, lege care a trecut de primã camerã si a trecut la camerã decizionalã. Pe planul celãlalt, avem achizitionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluãm de la MApN o locatie, trei foste unitãti militare, de la Unguriu, din Buzãu, prin HG, pentru ANP si vom declansa procedura, studiul de fezabilitate si toate celelalte. Înfiintãm acel institut pentru perfectionare, formare initialã si continuã de la Pantelimon, sediul fostului Parchet National Anticoruptie”, sustine ministrul. Tudorel Toader a precizat cã în ultima perioadã „numãrul de intrãri în penitenciar este mai mic decât numãrul de iesiri, de eliberãri”. La finalul lunii septembrie, Federatia Sindicatelor din Administratia Penitenciarelor avertiza cu privire la aplicarea prevederilor privind reducerea pedepselor cu 6 zile la fiecare 30 petrecute de un detinut în conditii improprii. Sindicalistii sustineau cã nu existã un sistem pus la punct, iar asta va atrage noi procese si haos în sistem. „La aceastã datã, termenele de implementare sunt depãsite, sistemul informatic este înca în faza de pregãtire, iar judecãtorii de executare si specialistii în evidenta executãrii pedepselor nu reusesc sã cadã de acord în chestiuni de drept esentiale. Ori, în aceste conditii, ne asteptãm la mii de alte procese intentate de detinutti nemultumiti”, se arãta în comunicatul transmis de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationalã a Penitenciarelor. În aprilie, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a pronuntat hotãrârea pilot în cauza Rezmives si altii împotriva României, prin care a reiterat existenta unei probleme în ceea ce priveste suprapopularea din centrele de retinere si din penitenciarele din România. CEDO a recomandat mãsuri suplimentare din partea autoritãtilor, fie de naturã logisticã, fie de politicã penalã, dând un termen de sase luni pentru gãsirea solutiilor si prezentarea unui plan. Între timp, toate dosarele aflate spre solutionare la CEDO sunt suspendate examinãrii.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/10/legea-prin-care-detinutii-obtin-6-zile-libere-la-30-executate-in-conditii-improprii-a-intrat-in-vigoare-ieri.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.