cu 3 secunde in urma
7 februarie 2025
Într-o Românie în care legăturile dintre politicieni, mafii imobiliare și carteluri industriale sunt mai solide decât fundațiile blocurilor ridicate ilegal, două personaje își revendică locul în galeria nepăsării absolute: Laura Vicol (PSD), alias „doamna Nordis”, și Cristina Trăilă (PNL), avocata Schweighofer. Deși din partide teoretic opuse, cele două și-au unit forțele în Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru a apăra interesele rechinilor imobiliari și ale Cartelului Lemnului, mințind fără scrupule și susținându-se reciproc în fața oricărei acuzații publice. Diferența dintre ele? Una a ajuns în arest, iar cealaltă continuă să dea în judecată jurnaliștii care o demască.
Căderea doamnei Nordis
Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice, și-a făcut un renume apărând fără rețineri proiecte de lege favorabile rechinilor imobiliari. „Ca șefă a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, doamna Nordis a propus amendamente prin care rechinii imobiliari care distrug parcurile și alte spații verzi din orașe ar fi urmat să scape de condamnări penale și/sau contravenționale”, scrie jurnalistul Mihai Goțiu.
Dar nu doar „dezvoltatorii” i-au fost dragi. Când un deputat PNL a fost prins votând împotriva „DNA-ului Pădurilor”, Vicol a sărit ca arsă să o apere, deși dovezile video erau evidente. Întâmplător, această deputată era nimeni alta decât Cristina Trăilă, avocata Schweighofer, care avea și ea de protejat interese majore. Ironic, super-tupeul doamnei Nordis a primit un răspuns ferm: a fost ridicată de mascați și „cazată” la un „hotel” de 4 pe 4, alături de soțul ei, Victor Ciorbă, acționar la Nordis.
Schweighofer Trăilă: Minciunile din Parlament
Cristina Trăilă, spre deosebire de partenera sa de jonglerii legislative, încă nu a ajuns în arest. În schimb, și-a folosit talentul avocățesc pentru a încerca să își albească trecutul, dând în judecată jurnalistul care a expus-o. „În fața instanței a depus o întâmpinare în care pretinde că ea nu a influențat legile ajunse la raport în comisia din care făcea parte”, scrie Goțiu. Să înțelegem că, în viziunea avocatei, parlamentarii nu au niciun rol în adoptarea legilor? Atunci ce căuta în Parlament? Poate doar pentru a-și crește clientela din avocatură, căci în interes public sigur nu a lucrat. Dar tupeul nu se oprește aici. În același proces, Trăilă a susținut că firma Schweighofer este „cea mai cristalină” dintre companiile din industria lemnului. Asta în ciuda faptului că această companie a fost sancționată cu amenzi record de Consiliul Concurenței pentru constituirea Cartelului Lemnului și există hotărâri judecătorești definitive care confirmă ilegalitățile sale.
De ce nu se ridică și procurorii din pat?
Jurnalistul Mihai Goțiu încheie postarea sa cu o frază care ar trebui să pună pe jar instituțiile statului:
„Asupra afirmațiilor avocatei Schweighofer din procesul în care m-a dat în judecată, voi reveni – că unele dintre ele ar trebui să-i dea jos din pat pe inspectorii de la Fisc și niște procurori.” Aceasta este adevărata întrebare: cât de protejate sunt astfel de personaje? Dacă pentru Laura Vicol roata s-a întors, de ce Cristina Trăilă rămâne, deocamdată, neatinsă? Iar tăcerea procurorilor și a instituțiilor de control este poate mai gravă decât tupeul acestor personaje.