Județul Vaslui dispune în momentul de față de patru sisteme antigrindină, care acoperă o suprafață de aproximativ 30.000 de hectare de culturi. Două dintre acestea, de la Crețești și Bunești-Averești, sunt operaționale.

Loading...

Culturile din două zone importante ale județului nostru sunt protejate de grindină. Este vorba de arealele Crețești – Bunești-Averești și Solești-Codăești. Deocamdată, sunt funcționale două din cele patru sisteme, respectiv cele din zona municipiului Huși. Celelalte două lansatoare de rachete, de la Solești și Codăești, vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Suprafața totală protejată de cele patru sisteme este de 30.000 de hectare.

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați.

Tunul antigrindină este un generator de unde de șoccare sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilena și aer este împins în camera inferioară a mașinii. Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălțimi de 15.000 de metri și întrerupe formarea particulelor de grindină. Rezultatul este că acestea cad sub forma de ploaie sau lapoviță. Undele de soc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindină deja formate. Tocmai din aceasta cauză, utilizarea rachetelor antigrindină are drept rezultat creșterea precipitațiilor lichide. Acest fapt a făcut ca, pe seama rachetelor antigrindină să fie puse unele cazuri de ploi torențiale, care au produs și inundații cu urmări catastrofale. Specialiștii spun că, deși rachetele antigrindină produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundații întrucât cantitatea de precipitații generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor și nu durează decât câteva ore. (Ionuț PREDA)

 

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/02/judetul-nostru-patru-sisteme-antigrindina-care-protejeaza-30-000-de-hectare-de-culturi/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.