11.9 C
Vaslui
12 mai, 2024

Jean Constantin Motfolea, din Piatra Neamț, câștigător al Marelui Trofeu al Festivalului ”Cântec drag din plai străbun”, Vaslui 2024

În perioada 26-27 aprilie zeci de tineri interpreți de muzică populară, din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova, au urcat pe scena Casei de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui , în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului-concurs național de muzică și dans popular “ Cântec drag din plai străbun”

Anul acesta,Marele Trofeu a fost câștigat de Jean Constantin Morfolea, elev la Școala Populară de Arte Piatra Neamț.

Juriul, compus din prof.dr.univ. Ciprian Chițu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, președintele juriului, Dumitru Jijie -compozitor si director artistic al Festivalului, Nicoleta Iancu – interpretă de muzică populară, coregraf George Ilașcu, Claudiu Bulete-compozitor, Teodora Panainte- interpretă de muzică popular și managerul Orchestrei Rapsodia Vasluiului a acordat mențiuni, premii și trofee pe fiecare categorie de vărstă dar și pe secțiunile din concurs: începatori-debutanți(solisti vocali sau instrumentisti), solisti vocali, solisti instrumentisti, grupuri vocale, ansambluri folclorice, formatii de dansuri populare.

”Acest festival-concurs a fost creat cu intenția de a promova muzica popular în rândul tinerelor generații. Iată că am ajuns la ediția a XX-a, iar numărul celor care urcă pe scenă, precum și calitatea interpretărilor, sunt un motiv puternic să credem că festivalul pe care îl organizăm an de an este o manifestare mai mult decât necesară în peisajul cultural. Mulțumim tuturor concurenților, profesorilor și părinților, mulțumim juriului nostru și echipei de organizatori și, nu în ultimul rând, partenerilor noștri: Primăria Vaslui și Centrul Cultural Vaslui”, a declarant Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui .

Pe scenă au urcat, în recital, Nicoleta Iancu, Carmen Cornaci, Alexandru Nechita, dar și laureații ediției precedente, Ansamblul folcloric “Floricica de pe Prut” din comuna Vetrișoaia. Pe membrii ansambluluie i-am surprins înainte de intrarea în scenă, în Centrul Civic. ”În Vetrișoaia exista o formație de dansuri populare, dar ne-am gândit că putem valorifica și extinde dragostea copiilor pentru muzica popular. Astfel, am cumpărat costume populare noi, dar am achiziționat și instrumente muzicale și am căutat profesori pentru a-i învăța pe copii să cânte. Din punctul meu de vedere, astfel de activități nu numai că oferă copiilor și tinerilor din comună un altfel cadru de socializare și petrecere a timpului liber, dar e și un mod de formare a caracterelor, de disciplinare și, de ce nu, prin participarea la diverse concursuri și spectacole, e un mod de a vedea lumea, de a deschide oportunități și de a crea asprații”, ne-a spus Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia.

Sursa: http://www.ziaruldevaslui.ro/jean-constantin-motfolea-din-piatra-neamt-castigator-al-marelui-trofeu-al-festivalului-cantec-drag-din-plai-strabun-vaslui-2024/

Ultimă oră

Același autor