Invitație la vernisaj: Țestoase fosilizate de zece milioane de ani, expuse la muzeul bârlădean

0

Pasionații de paleontologie sunt invitați să participe la vernisarea unei expoziții în care „vedete” sunt mai multe exemplare de țestoase fosilizate, care au trăit în această zonă în urmă cu aproximativ zece milioane de ani și care au fost scoase la lumină din situl „Crețești – Dobrina 1”.

Loading...

După ce, la începutul lui septembrie, Secția Științele Naturii din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a organizat conferința „Valorificarea patrimoniului paleontologic al județului Vaslui” pentru a populariza faptul că, în urmă cu 10-12 milioane de ani, aici au trăit strămoși ai elefanților, rinocerilor, antilopelor, gazelelor, țestoaselor etc, acum propune o nouă activitate din același ciclu. Este vorba despre expoziția „Țestoasele de la «Crețești – Dobrina 1»”, care va fi inaugurată duminică, 29 octombrie, de la ora 11.30, la sediul din bulevardul Republicii, nr. 235. Vernisarea va fi făcută de asist.univ.dr. Bogdan Gabriel Rățoi, de la Facultatea de Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Cei interesați vor avea ocazia să admire fragmente osoase și exemplare de țestoase fosilizate descoperite în comuna Crețești în anii 2010-2015.

„În urma săpăturilor sistematice realizate în situl fosilifer «Crețești – Dobrina 1», situat în localitatea Satul Nou, de echipa de cercetare paleontologică formată din subsemnatul, prof.univ.dr. Vlad Aurel Codrea, prof.univ.dr. Mihai Brânzilă, asist.univ.dr. Bogdan Gabriel Rățoi etc. în perioada anilor 2010-2015, au fost descoperiți și colectați 12 indivizi întregi de țestoase (Testudo sp.), aspect extrem de rar întâlnit într-un sit paleontologic. Dintre aceștia, șase indivizi au fost identificați în stratul fosilifer, adunați și suprapuși. Din această aglomerare de țestoase au fost separate trei exoschelete, care au fost preparate și conservate în poziția de acumulare. În urma acestei activități de restaurare, s-a obținut un bun cultural de excepție. Din informațiile pe care le deținem până în prezent, această piesă este unicat în țara noastră, însă credem că nici alte muzee din lume nu dețin un astfel de bun din domeniul Științelor Naturii. Desigur, expoziția va cuprinde și alte fosile extrem de importante din situl paleontologic de la «Crețești – Dobrina 1»”, ne-a declarat dr. Laurențiu Ursachi, muzeograf organizator.

Potrivit acestuia, cercetările paleontologice desfășurate în cadrul Secției Științele Naturii a muzeului au  avut drept obiective evidențierea punctelor fosilifere din județ, colectarea și prepararea materialului paleontologic din aceste zăcăminte și valorificarea științifică și expozițională a patrimoniului cultural acumulat. Cercetările paleontologice de teren au condus la inventarierea unui număr de 25 de puncte fosilifere pe teritoriul județului nostru.

„Dintre acestea, punctul fosilifer «Crețești – Dobrina 1» se remarcă prin bogăția și diversitatea taxonomică a materialului osteologic colectat. Pe baza elementelor osteologice diagnostice, în acest zăcământ fosilifer a fost evidențiată componența unei asociații faunistice de vertebrate continentale care a existat acum 9-10 milioane de ani, faună terestră corespunzătoare din punct de vedere cronostratigrafic Sarmațianului superior (Chersonian). Materialul paleontologic studiat documentează prezența următoarelor grupuri mari de vertebrate fosile: amfibieni (broaște), reptile (șerpi, șopârle și țestoase), păsări (struț) și mamifere (elefanți – proboscidieni, rinoceri, antilope, cai tridactili, suidae – porcii sălbatici, tigrii, hiene etc)”, a completat dr. Ursachi.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/invitatie-la-vernisaj-testoase-fosilizate-de-zece-milioane-de-ani-expuse-la-muzeul-barladean/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.