Gabriel Panțîru

Loading...

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate, comisar șef Doru Gabriel Panțîru, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, vorbește despre armele cu care cei abilitați luptă cu infractorii.

– Sunteți de ceva ani în Poliție, timp în care ați ocupat diverse funcții de conducere. Cum vă simțiți în postura de șef al IPJ Vaslui? Care sunt principalele dumneavoastră obiective?

– Sunt în cadrul Poliției Române de 20 de ani. Din 2015 sunt alături de polițiștii IPJ Vaslui, obiectivul principal fiind acela de a forma o echipă pentru a aduce liniște și siguranță vasluienilor. Sunt convins de faptul că am reușit să facem față provocărilor profesionale, prin efortul, capacitatea și disponibilitatea fiecăruia.

– A fost vreun moment în care să regretați alegerea meseriei de polițist?

– De fapt, înscrierea la Academia de Poliție a fost momentul în care m-am hotărât să urmez această carieră. Am ales așa conștient de faptul că meseria de polițist implică multă responsabilitate, autoritate, putere de anticipare a evenimentelor, hotărâre, onestitate și încredere în puterea legii.

– Aveți ceva să vă reproșați de când lucrați în sistem?

– În activitatea desfășurată m-am întâlnit și cu situații dificile, pentru care am luat deciziile potrivite.

– Ce relație aveți cu sindicatul polițiștilor? Sunt subalterni care v-au deranjat prin conduita lor de când sunteți comandantul Poliției Județene?

– Am comunicat întotdeauna cu membrii de sindicat, iar atunci când am avut putere de decizie, am găsit soluții în beneficiul polițiștilor. Fiecare polițist răspunde pentru modul în care își exercită atribuțiile de serviciu, iar pentru cei care comit abateri sunt aplicate prevederile Statutului Polițistului, privind răspunderea disciplinară.

– Care este deficitul de personal la nivelul IPJ Vaslui?

– În prezent, statutul de organizare este ocupat în proporție de aproximativ 80%, existând un deficit mai mare pentru funcțiile de agent. În ultima perioadă s-au desfășurat concursuri de încadrare din sursă externă, au fost angajați absolvenți ai unităților de învățământ aparținând Ministerului Afacerilor Interne, iar la sfârșitul lunii august a fost finalizat concursul pentru trecerea unor agenți în corpul ofițerilor. Situația personalului unității este într-o dinamică continuă, dar avem convingerea că alături de noi vin oameni cu o atitudine pozitivă, care pot relaționa ușor cu alte persoane, pot lucra în mod eficient în cadrul unei echipe și pot face față unor situații ce implică un anumit grad de pericol.

Percepția vasluienilor – cel mai valoros barometru

– Cum stă județul la capitolul infracționalitate?

– Infracționalitatea sesizată în acest an a înregistrat o scădere față de aceeași perioadă a lui 2016. Procentul este în scădere la infracțiunile de natură juridică, la infracțiuni stradale, la infracțiunile contra patrimonului, însă statisticile realizate la nivelul Poliției Române au rolul de a orienta atât activitățile de prevenire, cât și cele de combatere. Pentru noi este importantă percepția vasluienilor privind gradul de siguranță, acesta fiind cel mai valoros barometru de evaluare a activității noastre.

– Care este specificul activității grupurilor infracționale în zona noastră? Spre deosebire de alte județe, am observat că la noi nu prea se vorbește despre “clanuri”. Sunt ele mai cuminți sau le controlați mai bine?

– Atenția noastră este îndreptată atât spre mica criminalitate, care este caracterizată de infracțiuni fără pericol social deosebit, cât și spre marea criminalitate, un fenomen complex, atât prin pericolul social, cât și prin forța cu care este capabilă să altereze climatul de siguranță publică. La nivelul județului nu putem vorbi de constituirea unor “clanuri”, însă polițiștii au în atenție grupuri infracționale predispuse la comiterea de fapte penale care pot genera conflicte stradale. Eforturile depuse de IPJ Vaslui împreună cu celelalte instituții abilitate au dus la menținerea sub control a fenomenului infracțional.

– Este mediul rural o pepinieră pentru traficații de persoane?

– Analizele efectuate la nivel național de către instituțiile în domeniu ne arată o scădere numerică a victimelor traficului de persoane. IPJ Vaslui se implică în campanii de prevenire pentru creșterea gradului de informare a categoriilor vulnerabile cu privire la riscurile la care se expun.

– Care vor fi acțiunile de maximă importanță vizând creșterea gradului de siguranță publică a cetățenilor în perioada imediat următoare?

– O prioritate pentru Poliția vasluiană o reprezintă desfășurarea de acțiuni cu vizibilitate în mediul stradal, pentru combaterea infracțiunilor cu violență și contra patrimoniului, acțiuni pentru reducerea riscului rutier, precum și pentru depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii.

– Ce le transmiteți subordonaților dumneavoastră? Dar vasluienilor, în general?

– În primul rând, ne dorim ca oamenii să se simtă în siguranță când sunt pe stradă, să-i ferim de răufăcători și să-și știe protejate familia, proprietatea, bunurile. Îi îndemn pe vasluieni să aibă încredere în Poliție deoarece suntem o instituție care funcționează, iar în îndeplinirea misiunilor noastre avem nevoie de sprijinul lor. Colegilor le transmit să-și exercite atribuțiunile de serviciu cu responsabilitate și onestitate. 

CARTE DE VIZITĂ

Comisar șef Doru Gabriel Panțîru servește interesul cetățenilor de 20 de ani și, de circa nouă luni, ocupă cea mai înaltă funcție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.

Studii:

– 1993-1997 – Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București

– 2006-2007 – Universitatea “Mihail Kogălniceanu” Iași – studii de masterat în Științe penale și criminalistice

Experiență profesională:

– 12 iulie 1997 – 14 iulie 2001 – ofițer în cadrul Serviciului Cercetări Penale – Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani

– 15 iulie 2001 – 14 februarie 2007 – ofițer în cadrul Biroului Cercetări Penale – Poliția municipiului Iași

– 15 februarie 2007 – 19 noiembrie 2007 – ofițer în cadrul Serviciului Cercetări Penale – Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

– 20 noiembrie 2007 – 14 septembrie 2009 – șef al Biroului Cercetări Penale – Poliția municipiului Iași

– 15 septembrie 2009 – 5 iulie 2011 – șef al Biroului de combatere a infracțiunilor contra patrimoniului din cadrul Serviciului de Investigații Criminale  – Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

– 6 iulie 2011 – 5 iulie 2012 – șef al Serviciului de Investigații Criminale în cadrul IPJ Iași

– 6 iulie 2012 – 8 august 2012 – împuternicit șef al Poliției municipale Iași

– 9 august 2012 – 9 martie 2016 – șeful Poliției municipiului Iași

– 10 martie 2016 – 21 aprilie 2016 – șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași

– 22 aprilie 2016 – 31 decembrie 2016 – împuternicit adjunct al șefului IPJ Vaslui

– 1 ianuarie 2017 – 7 august 2017 – desemnat inspector șef al IPJ Vaslui

– 7 august 2017 – prezent – inspector-șef al IPJ Vaslui.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/interviurile-obiectiv-ne-dorim-ca-oamenii-sa-se-simta-siguranta/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.