„3.256 de vasluieni muncesc în agricultura în Regatul Unit”. Este una dintre nenumaratele statistici anuale făcute de diferite ong-uri și institutii ale statului. Adevărat sau nu, contează mai puțin pentru cei care lucrează sau pentru cei care doresc un loc de muncă acolo. Cu sau fără Brexit, există români care muncesc în Marea Britanie în agricultură, un subiect care nu-și pierde actualitatea. Simplii muncitori sunt cei care ne reprezintă cu adevărat în străinătate, oamenii care sunt văzuți zi de zi și au contacte permanente cu populația autohtonă. Ei sunt cu adevărat cartea noastra de vizită.
Pe parcursul mai multor episoade vă vom prezenta cum trăiesc vasluienii care muncesc la plantat și cules legume și fruncte în Regatul Unit. Pentru astăzi, iată cum ajungeți să munciți în acest domeniu, cât costa și cum se intermediază plecarea de către firmele de recrutare și plasare.

Loading...

În momentul în care vreți să plecați la muncă în agricultura Regatului Unit, trebuie să vă înarmați cu răbdare: aveți de încheiat acte pentru dosarul de selecție, de rezervat bilete de avion sau autocar, aveți nevoie de un geamantan generos, pe care să-l umpleți cu haine pentru absolut toate tipurile de muncă la fermă, și mai ales pentru toate sezoanele, apoi, nu în ultimul rând, de bani. Bani pentru taxele firmei care vă trimite la muncă, bani pentru biletele de călătorie și mai ales pentru viața de zi cu zi la fermă, până la primul salariu.
De la început trebuie spus că munca la fermele din UK este 99% intermediată de companii britanice de profil cu agenții mai mari sau simpli agenți, persoane fizice din România. Restul de 1% sunt țepe date pe internet de firme fantomă de la noi sau din statele vecine; și veți găsi o sumedenie dintre acestea. O fermă serioasă de căpșuni, ceapă sau mere nu angajează decât extrem de rar spre deloc oameni care se prezintă efectiv la ușa lor pentru a solicita un loc de muncă. Dacă totuși se întâmplă, persoana respectivă trebuie să aibă toate actele necesare muncii în Marea Britanie.
Ionuț Toplinescu este vasluian și a fost sudor vreo 15 ani, până a aflat, prin intermediul prietenilor, că la cules căpșuni în UK se câștigă bine. „Da, se câștigă bine, dar trebuie să știi unde să te duci, la care fermă. Sunt ferme și… ferme. Nu am știut în primul an, așa că m-am dus cam pe orbecăite, acolo unde m-a plasat firma de selecție din România, la o fermă de căpșuni din zona Birmingham, bucuros că am găsit un loc. Nu mi-a plăcut la ferma aceea: dușurile erau la comun și erau situate la distanță mare de locul în care locuiam, iar în caravane, adică acolo unde stăteam, nu era trasă apă curentă decât la chiuvetă. Lucrurile acestea pot părea probleme minore, dar când bate vântul cu 100 de kilometri la oră, să văd eu atunci cui îi convine să meargă cu prosopul în cap peste 100 de metri până la caravană! În plus, internetul mergea cam tras de păr, trebuia să-ți cumperi singur de la o companie de telefonie, și costă 35 de lire nelimitat pe lună, iar pe câmpuri nu era producție multă. Dacă nu ai ce culege, ce faci? Am plecat prin compania britanică Concordia, care are câteva agenții și în România. Totul e distribuit pe zone. Moldovenii au Bacăul și Iașul unde se pot prezenta pentru selecție. E destul de simplu la Concordia: te duci personal cu dosarul, susții un interviu și apoi ei te repartizează”, spune Ionuț.
Ce nu spune nimeni este ca selecția este cumva aranjată, în sensul că agenția de plasare are oamenii stabiliți dinainte pentru fermele cu care au contracte de recruitment. Muncitorii buni, care au performanțe într-o fermă, se vor întoarce an de an în același loc. Ei vor să lucreze în aceeași fermă, să locuiască în același campus. Și, în primul rând, fermele respective încheie înțelegeri verbale cu muncitorii și agențiile de recrurare pentru ca aceștia să se reîntoarca la muncă anul următor. Un muncitor cu performanțe este căutat de toată lumea pentru că, surpriză!, în funcție de acești muncitori buni, majoritatea fermelor stabilesc costurile muncii de zi cu zi. Astfel, în cele mai multe cazuri, prețul pentru o lădiță de căpșuni, să spunem, se face în funcție de numărul rezultat din media numărul de lădițe pe care îl culege un muncitor energic cu numărul de lădițe al unui muncitor lent. Evident că nimeni nu are nevoie de muncitori lenți care să crească prețul muncii. Apoi, muncitorii rechemați cunosc bine câmpurile, știu exact ce muncă trebuie depusă pentru un anumit salariu, cunosc supraveghetorii, managerii, știu magazinele din zonă pentru produse mai ieftine, discounturi, etc. Doar un scandal cu managerii sau cu alți muncitori îi pot face să se îndrepte către alte ferme. Și se petrec destule din acestea.
Deci, locurile la ferme bune sunt în mare parte ocupate. Dar o mobilitate mare a forței de munca are loc și în acest domeniu. Mulți muncitori se reprofilează, în special Londra fiind un magnet pentru mulți români. Așadar, este posibil să intrați pe locul altuia la o fermă bună. Dacă sunteți în primul an de muncă, rar veți găsi un loc la o fermă bună. Mai întâi trebuie să demonstrați la o altă fermă că sunteți un muncitor harnic și poate de anul viitor veți fi repartizat la o fermă mai bună. O fermă „vânată” de muncitori este una în care se câștiga bine, adică angajatorul combina echilibrat plata la oră cu plata la volumul de muncă, apoi acolo unde orele de muncă nu sunt atât de multe și există un confort sporit în ce privește condițiile de trai.
Oricine își dorește internet și un magazin cât mai aproape. Referitor la acest ultim lucru, nu se poate în multe cazuri, deoarece fermele sunt la zeci de kilometri de orașe sau de primul magazin. O altă problemă importantă o reprezintă accesul la internet sau telefonie mobilă. Furnizorii de servicii de telefonie mobilă și internet s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, acoperind majoritatea zonelor rurale din Marea Britanie, dar totuși încă există zone unde nu funcționeaza absolut nimic, fiind necesar efectiv să te urci pe un deal din apropiere ca să ai semnal la telefonul mobil. Cel mai bine este să întrebați dinainte agentul recrutator ce companie telefonică are cea mai bună acoperire în zonă. Vă vor da toate detaliile. În plus, colegii de la fermă știu cu siguranță ce companie este cea mai bună pentru zona în care vă aflați. Majoritatea muncitorilor prefera un loc de muncă la fermele din zona Kent, care este „paradisul” fructelor și legumelor în Marea Britanie. În plus, dacă vă hotărâți să plecați de la fermă, puteți găsi o ofertă generoasă pe piața muncii din agricultură: fermele de legume și fructe din Kent se află una lângă alta.
Dar, din nou: vă va fi extrem de greu să găsiți un loc de muncă fără intermedierea unei agenții de plasare! Cei de la fermă vă vor întreba motivul plecării, deoarece nimănui nu-i plac scandalagiii ori eternii nemulțumiți de plata muncii. Apoi, pur și simplu englezii au o groază când vine vorba să întocmească cu mâna lor acte de angajare, iar agențiile de recrutare mai fac un lucru important pentru fermă: un control minim al persoanei care vine la muncă.

Costurile unui loc de muncă în agricultură

Cei mai mulți bani vor intra în costurile dosarului de selecție pe care îl veți depune la agenția de plasare din România. Taxele diferă de la o agenție la alta, dar, pentru timpul la care vorbim, nu depășesc 1.500 de lei. Majoritatea agențiilor percept taxe cuprinse între 900 și 1.100 de lei.
În dosarul de selecție intră, în general, următoarele documente: copie după cartea de identitate și pașaport, copie după carnetul de muncă (aceasta se cere mai rar și numai în primul an al plecării; unele ferme din UK vor să vadă unde ați mai lucrat în România), cazierul judiciar (de asemenea, doar unele ferme îl cer) și CV-ul. Acestea sunt actele pe care o persoană le depune în primul an.
Pentru al doilea an, totul va fi mult mai simplu și chiar mai ieftin. Astfel, agențiile Concordia pot percepe taxe înjumătățite din cel de-al doilea an al plecării. Unele agenții pun condiții: se plătesc înjumătățit taxele, dacă ați fost rechemat la aceeași fermă.
Există două perioade mari pentru selecția muncitorilor: una în martie-aprilie, pentru muncitorii care vor lucra în special la cules, iar alta în septembrie-octombrie, pentru cei cărora le convine munca pe timp de iarnă în ferme. În sezonul rece, la majoritatea fermelor se execută lucrări de întreținere a culturilor sau plantat, iar plata se face la oră, spre deosebire de munca cules, unde veți fi plătit, în marea majoritate a timpului, în funcție de cât culegeți.
Biletele de avion vă vor costa destul de mult, depinde când cumpărați biletul respectiv. De menționat că agențiile de plasare se ocupă și cu rezervarea biletelor de avion. În schimb vă vor percepe, evident, taxe. Veți plăti între 100 și 150 de lei costurile rezervării, care se vor adăuga la cele ale biletului de avion. Dacă vă hotărâți să plecați cu microbuzul sau autocarul din Vaslui, costul unui bilet variază între 80 și 100 de lire sterline. Firmele care fac transport către UK vă vor spune întotdeuna prețul în lire sterline. Este bine să vă schimbați banii românești la o casă de schimb și să plătiți șoferului în lire, pentru că altfel sunteți la mâna lui în ceea ce privește cursul valutar din acea zi.
Ajunși la fermă, cel puțin 25 de lire vă vor trebui săptămânal pentru procurarea produselor alimentare. Majoritatea fermelor pun la dispoziție zilnic, la o oră anumită, microbuze care vă vor transporta la cel mai mare supermarket din zonă. Deci nu trebuie să vă faceți griji pentru costurile de transport. Majoritatea fermelor au plata salariilor la săptămână, prin urmare numai prima săptămână veți munci fără să aveți primiți de la fermă. Altele la două săptămâni, dar există si unele, destul de rare, care plătesc lunar. Cel mai bine este să întrebați agenția de recrutare și plasament cum se plătește la ferma respectivă. La un calcul general, ca să vă descurcați în absolut orice condiții, pentru plecare și perioada de ședere de până la primul salariu, cu 4.000 de lei în buzunar, veți reuși fără nicio emoție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.