Instituțiile publice, faliment anunțat

0

Măririle populiste și deșănțate de salarii din instituțiile publice nu vor putea duce decât la un singur lucru: falimentul acestora și agravarea situației economice din județul Vaslui. „Pesediștii strigau în gura mare că au bani pentru tot și pentru toate”, spune Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui, cu ochii pe solicitările de fonduri ale primarilor vasluieni, care au fost îndemnați de conducerea pesedistă a județului să se împrumute, adică „să se împotmolească în datorii”.

Loading...

„Asistăm, din păcate, în aceste zile, la un fel de faliment anunțat, al instituțiilor publice din județul Vaslui, după măririle populiste și deșantate de salarii, dispuse de Guvernul Tudose. Sunt semnale clare că primarii încep să înțeleagă că nu au resurse financiare pentru plata salariilor, dublate aproape în unele cazuri, iar despre co-finanțările la proiectele europene nici nu mai poate fi vorba”, a declarat Nelu Tătaru, președintele Organizației Județene Vaslui a PNL.
Soluția împrumuturilor furnizată de Consiliul Județean primarilor este văzută de Tătaru ca un și mai mare rău, dar pe termen lung, totul plecând din lipsa unor calcule realiste pe care Guvernul Tudose să le fi făcut atunci când a decis majorările salariale din sistemul bugetar.
„Grav este că, drept soluție de compromis pentru a mai putea construi câte ceva prin județ, Consiliul Județean Vaslui îndeamnă UAT-urile să facă împrumuturi! Cu alte cuvinte, primăriile sunt forțate să se împotmolească în datorii, doar pentru că pesediștii de la București și, implicit, de la nivel de județ, au luat în derâdere problema salariilor atâtor oameni din instituțiile publice, dând undă verde la creșteri salariale haotice, situate dincolo de orice calcul echilibrat în privința posibilităților reale ale bugetelor administrațiilor publice locale”, a mai spus Tătaru.
Liderul PNL crede că guvernarea trebuie să-și asume răspunderea pentru consecințele măsurilor luate și să acopere necesarul pentru salarii, dar și pentru derularea proiectelor europene, neglijate între timp tocmai din cauza cheltuielilor uriașe cu salariile.
„Este foarte important, avându-se în vedere semnalele de alarmă sosite din aproape toate UAT-urile județului, mai cu seamă acolo unde comunitatea este mică și sursele financiare proprii sunt extrem de reduse, găsirea imediată a soluțiilor privind susținerea acestor primari. Dacă tot au fost păcăliți cu salarii foarte mari, pe fondul unor bugete modeste, atunci Guvernul Tudose trebuie să își asume răspunderea și, înainte de a recunoaște eșecul măsurii populiste, să facă bine să ia în considerație apelul primarilor din județul Vaslui și să aloce fondurile necesare pentru acoperirea salariilor, dar și a co-finanțărilor aferente proiectelor europene în derulare. Nu este în regulă ca primăriile să se împrumute pe la bănci, pentru ca mai apoi să plătească în plus dobânzi deloc mici!”, spune Tătaru.
„Partidul Național Liberal a atras atenția asupra riscului de falimentare a bugetelor primăriilor, ca urmare a creșterilor salariale făcute fără un calcul realist, însă pesediștii strigau în gura mare că au bani pentru tot și pentru toate. Minciuna lor însă a avut picioare scurte și, iată, primarii vasluieni recunosc faptul că sunt în situații financiare dezastruoase. Rămâne de urmărit cu mare interes cum și cât de prompt va rezolva Guvernul Tudose această problemă majoră, care agravează și mai mult decât era, situația economică a județului Vaslui”, a mai spus președintele PNL Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.