fbpx
14.8 C
Vaslui
joi, 29 septembrie, 2022

Insectele din Bârlad, „vânate” la sol și cu elicopterul

De către

Loading...

12 septembrie 2022

SC CUP SA Bârlad anunță că, la mijlocul acestei săptămâni, derulează încă o acțiune de stârpire a țânțarilor, muștelor și căpușelor. Acțiunea își propune să combată insectele pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase transmise prin înțepăturile de insecte, inclusiv a infecției cu virusul West Nile, ce cauzează meningo-encefalită.

Deși, oficial, a început toamna, localnicii din Bârlad continuă să fie exasperați de insectele ce îi înțeapă și le pot transmite diverse boli infecțioase. În consecință, autoritățile declanșează a 15-a acțiune de combatere a țânțarilor, muștelor și căpușelor din oraș din această perioadă (celelalte 14 au avut loc în lunile iunie, iulie, august și începutul lui septembrie), responsabilă de acțiune fiind SC Compania de Utilități Publice (CUP) SA Bârlad, firmă acționariată de Consiliul Local Bârlad.

Ca și dățile trecute, primele vizate de dezinsecție sunt spațiile verzi din Grădina Publică, Parcul „Victor Ion Popa”, dar și locurile de joacă pentru copii. Stropirea cu insecticid va viza și spațiile verzi din zonele de blocuri și case, precum și scuarurile și aliniamentele stradale din Nordul Bârladului. Acțiunea va începe în noaptea de miercuri spre joi (14/15 septembrie), în intervalul orar 23.00 – 5.00, pe teren urmând să se deplaseze autoutilitare dotate cu pulverizatoare, iar acolo unde nu e posbil, stropirea va fi făcută de muncitori care vor căra atomizoare similare în spate.

Ulterior, în noaptea de joi spre vineri (15/16 septembrie), în același interval orar, „vânătorii” de insecte se vor muta în jumătatea de Sud a orașului. Astfel, aceștia vor pulveriza cu insecticid pe spațiile verzi din zonele de blocuri și de case, în zona de protecție a pârâului Valea Seacă și canalele aferente, în Parcul „Mihai Eminescu”, în zona lacului Prodana, în locurile de joacă pentru copii și în scuaruri și aliniamente stradale din Sudul orașului.

Nu în ultimul rând, în dimineața zilei de vineri, 16 septembrie, între orele 5.00 – 7.00, acțiunea de combatere a insectelor va continua pe cale aeriană, cu elicopterul Ka-26, având instalația Microair AU5000.

„Insecticidul folosit la acțiune este Solfac Trio EC 140 NF, produs avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății. În funcție de condițiile meteorologice, lucrările vor fi reprogramate la interval de 24 ore. Precauții: sunt solicitați crescătorii de albine și pasionații de sericicultură în luarea de măsuri de protejare, deoarece insecticidele utilizate pot fi periculoase pentru familiile de albine și viermii de mătase”, se precizează în anunțul conducerii SC CUP SA Bârlad referitor la acțiunea de dezinsecție.

Măsuri de prim ajutor – insecticid Solfac Trio EC 140 NF

Indicaţii generale: Se va ieşi din zona periculoasă. Aşezaţi şi transportaţi victima într-o poziţie laterală stabilă. Scoateţi imediat hainele contaminate şi depozitaţi-le în siguranţă.

Inhalare: Se va ieşi la aer curat. Se va culca persoana respectivă şi se va ţine la căldură. Se va anunţa imediat un medic sau spitalul de urgenţă.

Contactul cu pielea: Se va spăla imediat cu apă şi săpun. Dacă simptomele persistă, se va chema un medic.

Contactul cu ochii: Se va clăti imediat şi din abundenţă cu apă, inclusiv sub pleoape, timp de cel puţin 15 minute. Scoateţi lentilele de contact, dacă există, după primele 5 minute şi continuaţi să clătiţi cu apă. Se va acorda asistenţă medicală dacă iritaţia creşte şi persistă.

Ingerare: NU se va induce stare de vomă. Se va clăti gura. Se va anunţa imediat un medic sau spitalul de urgenţă.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2022/09/insectele-din-barlad-vanate-la-sol-si-cu-elicopterul/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
12CititoriConectați-vă

Robo Știri