Inginerul bârlădean Cezar Caleap construiește în România prima casă cu consum ZERO ENERGY

0

Un target de consum ZERO ENERGY și o CASĂ ACTIVĂ în care cele trei principii de proiectare, confort personal, sustenabilitate prin protejarea mediului și energie prin eficiență în exploatare, să se regasească efectiv în construcție și concept, poate părea de domeniul științifico – fantasticului pentru mulți români.

Loading...

Și totuși, la 260 km de Bârlad, pe malul lacului Balotești (București), inginerul Cezar Caleap (58 ani), bârlădean la origine, lucrează alături de echipa ZERO ENERGY la construcția unei locuințe a viitorului în principii de concept Casa Activă.

Designul energetic, orientarea construcției față de lumina solară, tehnologiile de execuție și materialele utilizate într-o astfel de casă, care reprezintă o marcă a confortului și a sustenabilității pentru toată lumea, sunt parametri ce trebuie optimizați încă din faza de concept, pentru a rezulta un consum cât mai mic de energie cu putință, dar și pentru a valorifica din plin surse regenerabile de energie, conform principiilor de proiectare Active House. Pe scurt, o casă care produce energie mai mult decât consumă!

„Da, viitorul incepe AZI! Practic este un vis care acum devine o realizare efectivă și de succes în România. Este o casă modernă și activă, iar din punct de vedere energetic are o amprentă de carbon minimă, ceea ce înseamnă că oferă o imagine clară și detaliată asupra conceptului de dezvoltare durabilă și sustenabilitate constructivă.”, spune inginerul constructor Cezar Caleap, care, în cursul anului trecut, a fost ministru secretar de stat (ALDE) la Ministerul Fondurilor Europene.

Mai exact, prin acest tip de construcții sunt ridicate la nivel de top condițiile de trai pentru beneficiari și facilitățile oferite de spațiile corect proiectate, în paralel cu performanța de consum și eficiență energetică. La aceste capitole, casa activă excelează, iar proprietarii ei nu doar consumă o cantitate minimă de energie, dar au și un profit mare din obținerea de energie excedentară pasiva de la soare, din surse geotermale, eoliene. Target de consum: ZERO ENERGY!

Este vorba, așadar, despre o casă foarte prietenoasă cu mediul înconjurător, din moment ce scopul ei este să economisească energie, prin maximizarea avantajelor naturale gratuite (ventilație naturală, lumină de zi, scăderea temperaturii interioare pe timpul verii, creșterea folosirii de energie solară ca supliment de căldură în sezonul rece), prin execuția profesională, izolație de top pentru anvelopa exterioară, reducerea pierderilor energetice și a punților termice, reutilizarea în kituri de construcție a deșeurilor de tot felul, prin soluții tehnice inovative (izolații din lână de oaie, beton sticlat ecologic, polistiren și plastic reciclat etc.).

Principiile de Casa Activă sunt în perfectă concordanță cu dorința proprietarilor de a trăi civilizat, modern, în condiții de confort maxim în toate anotimpurile, într-un mediu sănătos atât din punct de vedere termic, al calității aerului respirat și al iluminatului interior.

„Sunt bucuros că acest concept de Casă Activă prinde rădăcini și în România, unde avem urgentă nevoie de soluții eficiente, inovative și durabile în domeniul construcțiilor, ca să putem ajunge să vorbim despre o creștere reală a eficienței energetice. Locuința viitorului utilizează cât mai mult energia vie din natură, iar preocuparea mea din ultimii 10 – 15 ani este să avem în practică clădiri performante și eficiente din punct de vedere energetic, care utilizează energie regenerabilă și recuperează inclusiv energia reziduală, acolo unde este posibil. E important să menționez că o constructie proiectată și realizată în principii de casă activă asigură tot confortul utilizatorilor în termeni de lumină, apă caldă, calitatea aerului și temperatură interioară. Firește, consumul de energie în clădiri depinde și de comportamentul utilizatorului (ocupație, nevoi etc.), dar având în final un nivel de consum către ZERO ENERGY, orice construcție bine proiectată și mai ales corect executată în șantier este pentru toți o investiție sigură, cu avantaje pe termen lung.”, a mai spus inginerul constructor Cezar Caleap, vicepreședinte al Asociației profesionale pentru Excelență și Eficiență energetică în construcții „ZERO ENERGY”, Smart Cluster inovativ din România.