Incompetența directoarei Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Ramona Mocanu a depășit granițele județului (unde era apărată de pavăza și scutul celui care a numit-o politic, liderul PSD și președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu), și produce controverse și drame …istorice. Emil Ursu, directorul Muzeului de Istorie al Bucovinei din Suceava, s-a declarat contrariat de faptul că spada domnitorului Ștefan cel Mare, pe care a numit-o „sora geamănă” a celei din Muzeul din Topkapî, cel mai vizitat muzeu din Turcia, a putut fi ținută până acum într-un depozit la Muzeul Județean din Vaslui.
Ajunsă la Suceava, spada este acum „vedeta” marii expoziţiei „Ştefan cel Mare – din istorie în veşnicie” vernisată luni, 14 august, la Muzeul de Istorie al Bucovinei din Suceava, cea mai importantă astfel de acțiune după 1990, care a adunat peste 250 de piese de la Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi de la muzeele judeţene din Neamţ, Botoşani, Vaslui, Iaşi şi Bacău.
Iar potrivit lui Emil Ursu, arheolog de meserie, și nu profesor de limba franceză, precum Ramona Mocanu, cea mai importantă piesă a expoziției este spada de la Vaslui, care în muzeul Ramonei Mocanu… stătea într-un depozit.
„Spada este practic sora geamănă a celei cunoscute de români de la Muzeul din Topkapî. Spada a fost descoperită la sfârşitul anilor ’70 într-o locuinţă din curtea domnească din Vaslui. (…) Această spadă reprezintă o noutate absolută şi o surpriză foarte plăcută, deoarece din acest moment putem vorbi că în România există o spadă a marelui voievod, cunoscută şi datată cert”, a spus directorul muzeului din Suceava pentru Agerpress. El a adăugat că această descoperire arheologică a fost făcută publică în 1980, fără a se prezenta o fotografie.
Expoziția de la Suceava este dedicată împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod Ștefan cel Mare, organizatorii considerând „necesară readucerea în prim-plan atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei”.
Expoziţia va putea fi vizitată la Suceava până în februarie 2018, după care va deveni itinerantă, urmând ca la 1 decembrie 2018 să fie prezentată la Alba Iulia.

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.