Loading...

SUBVENTII…A început deja numãrãtoarea inversã pânã la termenul la care reprezentantii MADR si cei ai APIA le-au promis fermierilor vasluieni cã vor începe plata avansurilor pentru  subventii. Primele plãti urmeazã sã fie efectuate începând din data de 16 octombrie. Conform informatiilor recente, avansul va fi de 70 la sutã din valoarea subventiei pentru schemele de platã pe suprafatã si de 85 la sutã, în cazul plãtilor compensatorii pentru dezvoltare ruralã. Totodatã, cei de la APIA au prezentat termenul limitã pentru depunerea documentelor pentru obtinerea subventiilor pe combustibil pentru trimestrul al treilea. Astfel, fermierii vasluieni au rãgaz pânã pe 31 octombrie, dacã vor sã primeascã subventiile.

APIA a fãcut publicã lista schemelor de plãti compensatorii pentru care fermierii vor primi avansuri începând de la jumãtatea acestei luni. Conform APIA, lista cuprinde urmãtoarele scheme: agromediu si climã – pachetul 1 pajisti cu înalta valoare naturalã, cuantum 142 euro/ha/an; pachetul 2, practici agricole traditionale; varianta 2.1 lucrãri manuale – 100 euro/ha/an; varianta 2.2 lucrãri cu utilaje usoare – 21 euro/ha/an. Pachetul 3 pajisti importante pentru pãsãri: 3.1.1 lucrãri manuale – 310 euro/ha/an; varianta 3.1.2 lucrãri cu utilaje usoare – 231 euro/ha/an; varianta 3.2.1 lucrãri manuale – 159 euro/ha/an; varianta 3.2.2 lucrãri cu utilaje usoare – 80 euro/ha/an. Pachetul 4 culturi verzi – 128 euro/ha/an. Pachetul 5 – adaptarea la schimbãrile efectelor climatice – 125 euro/ha/an. Mãsura 13, plãti pentru zone care se confruntã cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice. Submãsura13.2, plãti compensatorii pentru zone care se confruntã cu constrângeri naturale semnificative – 62 euro/ha/an. Submãsura 13.3, plãti compensatorii pentru zone care se confruntã cu constrângeri specifice – 75 euro/ha/an.

Documente necesare pentru obtinerea subventiei pe motorinã pe trimestrul al treilea

Termenul limitã pentru depunerea cererilor aferente pentru plata ajutorului de stat la motorina folositã în agriculturã este data de 31 octombrie, iar plãtile sunt cele aferente trimestrului III al anului în curs. Fermierii care doresc sã beneficieze de aceastã platã trebuie sã se grãbeascã cu depunerea cererilor si sã tinã cont totodatã de faptul cã respectivele cereri trebuie sã fie însotite de anumite documente, în functie de sectorul agricol pentru care se solicitã plata. Astfel, fermierii care solicitã subventia pentru motorinã consumatã în sectorul vegetal trebuie sã depunã la APIA cererea pentru subventie, însotitã de urmãtoarele documente: situatia cantitãtilor de motorinã achizitionate si utilizate la lucrãri mecanizate, aferente perioadei pentru care solicita acordarea ajutorul de stat prin rambursare; copie a facturilor fiscale de cumpãrare a motorinei emise de vânzãtor pe numele solicitantilor; copie a documentelor de identitate si/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificãri fatã de cererea de acord prealabil pentru finantare; adeverintã în original de la Registrul Agricol, cu suprafetele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificãri fatã de cererea de acord prealabil pentru finantare. Totodatã, fermierii care activeazã în sectorul zootehnic au nevoie de urmãtoarele documente în momentul depunerii cererii: situatia centralizatoare a cantitãtilor de motorinã achizitionate si utilizate aferentã perioadei pentru care solicitã acordarea ajutorului de stat prin rambursare; copie a facturilor fiscale de cumpãrare a motorinei emise de vânzãtor pe numele solicitantilor; situatia privind calculul efectivului rulat/efectivului mediu realizat, întocmitã de beneficiar si vizatã de medicul împuternicit de liberã practicã, dupã caz, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 10. Pentru sectorul îmbunãtãtiri funciare, cererile de platã se depun însotite de urmãtoarele documente: situatia centralizatoare a cantitãtilor de motorinã achizitionate, aferentã perioadei pentru care solicitã acordarea ajutorului de stat prin rambursare; copie a facturilor fiscale de cumpãrare a motorinei emise de vânzãtor pe numele solicitantilor; situatia centralizatoare a cantitãtilor de apã pentru irigatii, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr.11 din ordin; copie a facturilor de apã din care sã reiasã volumul de apã consumat de cãtre beneficiar; situatia suprafetelor irigate, pe structuri de culturi, aferente perioadei pentru care se solicitã ajutorul de stat; copie a documentelor de identitate si/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificãri fatã de cererea de acord prealabil pentru finantare. (Andrei Manolachi)

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/incep-sa-curga-banii-in-sectorul-agricol-din-vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.