În atenția fermierilor vasluieni: Subvențiile agricole, în grafic

0

Răzvan Arteni

Loading...

Anul trecut, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a achitat peste 150 de milioane de lei în contul ajutoarelor pentru sectorul vegetal. Plata avansului pe anul în curs va începe la 16 octombrie. Aflați amănunte din interviul acordat de Răzvan Arteni, directorul instituției.

 – Până să vorbim despre subvențiile agricole aferente anului în curs, faceți o sinteză a plăților efectuate în contul lui 2016.

– În campania 2016, APIA Vaslui a primit un număr de 22.841 de cereri unice de sprijin, pentru o suprafață de 241.421,41 ha. Din total, doar cinci fermieri nu au primit subvenția, valoarea plăților efectuate fiind de fix 150.809.827,75 lei.

– Plata subvențiilor pentru 2017 este condiționată de finalizarea verificărilor în ferme. În ce stadiu sunt?

– În spatele fiecărui ordin de plată se află munca specifică de primire, verificare administrativă și control pe teren. În vederea demarării plăților în avans, APIA Vaslui a încheiat activitatea de control clasic pe teren la 30 septembrie. Numărul fermierilor incluși în eșantionul de control a fost de 2.005, dintre care 450 pentru controlul clasic pe teren și 1.555 la controlul prin teledetecție, cu un număr de 13.961 de parcele.

– Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de lege privind stabilirea cuantumului mai multor ajutoare financiare. Câți bani urmează să primească fermierii vasluieni?

– Guvernul a aprobat plăți pentru ajutoare în agricultură în valoare de circa 1,8 miliarde de euro. Este vorba despre plățile directe în sectorul vegetal care se acordă pentru anul de cerere 2017, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017. Fermierii vasluieni vor primi la schema de plată unică pe suprafață 97,2452 euro/ha, plata redistributivă va fi de 5 euro/ha pentru terenuri de 1-5 ha și de 48,3251 euro/ha pentru 5-30 de ha, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) – 57,1745 euro/ha, plata pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro/ha. Suma totală necesară aplicării schemelor de plăți directe în sectorul vegetal este de 1,574 miliarde de euro. De asemenea, guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, astfel: 24,08 milioane de euro pentru schema decuplată de producție la specia bovine, sectorul de lapte; 101,2 milioane de euro pentru sectorul carne la specia bovine; 50,78 milioane de euro pentru speciile ovine/caprine. Totodată, executivul a aprobat plafonul de 48,5 milioane de euro aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine. La nivelul APIA Vaslui, în acest an s-au primit 21.849 de cereri, pentru 249.191,23 ha suprafață utilizată.

– Pe când primele plăți?

– Începând cu 16 octombrie, APIA Vaslui poate acorda plăți în avans în cadrul tuturor schemelor, iar începând cu 1 decembrie, va efectua plățile corespunzătoare diferenței între avans și plafonul financiar al fiecărei scheme, în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate. Plățile se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/atentia-fermierilor-vasluieni-subventiile-agricole-grafic/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.