După șomerii de carieră și tinerii absolvenți de liceu, fermierii din Vaslui au ajuns în vizorul autorităților, care vor să-i trimită pe aceștia la cursuri de specialitate. Cei interesați vor învăța, pe banii statului, cum să folosească tehnologii agricole de ultimă oră, cum să aducă o fermă la standarde europene, ce înseamnă diversificarea activităților în exploatațiile agricole și cum pot să-și transforme afacerea într-una de succes.

Loading...

Cum vor aplica fermierii, mai exact, aceste informații în Vaslui, un județ unde produsele de calitate nu se vând din cauza puterii de cumpărare mici și nu se pot exporta în alte regiuni ale țării, din cauza infrastructurii dezastruoase? Acestea sunt probleme de care autoritățile nu par a fi interesate, în goana de a cheltui fondurile europene și de a bifa lansarea liniilor de finanțare.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat, recent, lansarea primei sesiuni dedicate formării profesionale a fermierilor și susținerii activităților acestora, pentru dobândirea de competențe profesionale, în acord cu cerințele pieței.

Finanțarea nerambursabilă destinată acestui program are valoarea de 46 milioane de euro, iar fondurile vor putea fi accesate de către organisme publice sau private, implicate în activitatea de formare profesională a adulților.

Potrivit AFIR, primul apel de proiecte este dedicat submăsurii 1.1 – „Sprijin pentru formarea profesională, precum și a acțiunilor pentru dobândirea de competențe”, și va fi lansat în perioada următoare, dar nu mai devreme de luna decembrie 2017, după ce vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru implementarea platformei IT, utilizată la depunerea cererilor de finanțare.

Prin intermediul programului, se urmărește îmbunătățirea competențelor de bază ale fermierilor, prin acțiuni de formare profesională și dobândire de informații din domeniul agricol, în special în ceea ce îi privește pe tinerii fermieri care au beneficiat de sprijin financiar nerambursabil prin sub-măsura 6.1, pe fermierii care activează în ferme mici, prin sub-măsura 6.3, și beneficiarii măsurii de agromediu și climă – măsura 10 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Peste 11 milioane de euro din bugetul total disponibil va fi alocat beneficiarilor submăsurilor 6.1 și 6.3 din PNDR, restul acordându-se beneficiarilor submăsurii 10 din PNDR.

Sesiunile de formare profesională vor fi organizate în următoarele domenii de activitate: îmbunătățirea cunoștințelor fermierilor în scopul practicării de tehnici și tehnologii agricole și inovative; îmbunătățirea cunoștințelor legate de standarde comunitare la nivelul fermei; diversificarea activităților în exploatațiile agricole; managementul general al fermei (contabilitate, marketing, cunoștințe TIC, etc).

Participarea beneficiarilor finali în cadrul acestor activități va fi gratuită, cheltuielile eligibile fiind decontate firmelor organizatoare de către AFIR.

Organizațiile publice sau private, care sunt acreditate în domeniul formării profesionale, vor putea solicita finanțare nerambursabilă prin intermediul acestei sub-măsuri, în mod individual sau în cadrul unor parteneriate formate înainte de depunerea cererilor de finanțare. (Mara GRIGORIU)

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/31/gata-iata-ce-le-pregateste-afir-fermierilor-vasluieni/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.