fbpx
2.2 C
Vaslui
vineri, 27 ianuarie, 2023

Gripa „atacă” și Vasluiul: 20 de cazuri în doar trei săptămâni!

De către

Loading...

5 ianuarie 2023

Valul de gripă sezonieră înregistrată la nivel național „mușcă” serios și la nivelul Vasluiului. Potrivit situațiilor întocmite săptămânal de reprezentanții DSP Vaslui, în decurs de doar trei săptămâni, 20 de cazuri de îmbolnăviri au fost luate în evidență la nivelul județului. Numai săptămâna trecută, 9 persoane au fost diagnosticate și tratate de medicii din spitalele din Vaslui, Bârlad și Huși.

Deși a trecut abia o lună din această iarnă și încă nu am avut parte de o vreme severă, cazurile de gripă sezonieră au „explodat” la nivelul județului Vaslui. În numai trei săptămâni, nu mai puțin de 20 de persoane au fost luate în evidență de medicii din județ și raportate Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Astfel, între 12 – 18 decembrie 2022, au fost diagnosticate primele patru persoane, dintre care una din grupa de vârstă 15 – 49 ani, una cu vârsta între 50 – 64 ani și două peste 65 de ani. Toate au fost diagnosticate de către medicii Spitalului Județean de Urgență Vaslui cu virusul gripal de tip A prin teste rapide și au fost internate.

Între 19 – 25 decembrie 2022, alte șapte persoane au fost luate în evidență. Este vorba despre trei vasluieni din grupa de vârstă 15 – 49 ani, unul din grupa 2 – 4 ani, unul din grupa 5 – 14 ani, unul peste 65 ani și un bebeluș de nici un an. Toate persoanele au fost diagnosticate de medicii Spitalului Județean de Urgență Vaslui cu virusul gripal de tip A prin teste rapide și au fost internate.

Nu în ultimul rând, potrivit situației întocmite de reprezentanții DSP Vaslui pe baza raportărilor de la spitalele și medicii specialiști din județ, în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, au fost luate în evidență alte nouă cazuri de gripă sezonieră. Este vorba despre pacienți din grupele de vârstă 5 – 14 ani (un caz), 15 – 49 ani (2 cazuri), 50 – 64 ani (2 cazuri) și peste 65 ani (4 cazuri), toți fiind spitalizați și îngrijiți de medicii specialiști de la Boli Infecțioase.

În ceea ce privește situația infecțiilor respiratorii din săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, medicii din județ s-au confruntat cu 620 de cazuri, dintre care 526 au fost viroze și 94 pneumonii. Comparativ cu situația raportată la DSP Vaslui în săptămâna 19 – 25 decembrie 2022, când au fost 212 cazuri de viroze și 102 cazuri de pneumonie, se constată o creștere considerabilă. Totuși, fiind săptămâna dinaintea Crăciunului, e posibil ca mulți dinte bolnavi să fi așteptat să petreacă sărbătorile acasă și abia apoi să se adreseze medicilor, astfel că au fost luați în evidență mai puțini bolnavi decât au fost în realitate. Doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au fost internate săptămâna trecută, respectiv 69 dintre cele cu viroze și 54 dintre cele cu pneumonii.

La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5 – 14 ani (183 cazuri), 2 – 4 ani (128 cazuri), 15 – 49 ani (85 cazuri) și 0 – 1 an (72 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor cu vârsta între 0 – 14 ani (56 cazuri). În ceea ce privește cele 94 de pneumonii raportate săptămâna trecută, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la persoanele peste 65 ani (25 cazuri) și la grupele de vârstă 0 – 1 an (16 cazuri) și 15 – 49 ani (16 cazuri). La capitolul internări, cel mai mult au avut nevoie de spitalizare persoanele peste 65 ani (17 cazuri) și copiii de 0 – 1 an (12 cazuri).

„Pentru a preveni apariţia şi extinderea infecţiilor respiratorii, recomandăm populaţiei să evite contactul cu persoanele bolnave şi zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe şi legume şi, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicaţia şi se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice”, au precizat reprezentanții DSP Vaslui.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2023/01/gripa-ataca-si-vasluiul-20-de-cazuri-in-doar-trei-saptamani/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă

Robo Știri