fbpx
14.8 C
Vaslui
joi, 29 septembrie, 2022

Finanțare PNRR pentru încă două creșe mici, în Negrești și comuna Șuletea

De către

Loading...

12 septembrie 2022

La doar o zi după ce Ministerul Dezvoltării a anunțat semnarea contractelor de finanțare pentru 64 de creșe noi în țară cu fonduri prin PNRR, două dintre ele vizând municipiile Vaslui și Huși, a fost finalizată și lista celorlalte 60 de creșe ce urmează să fie construite tot prin fonduri PNRR. Din total, două vor fi ridicate în orașul Negrești și comuna Șuletea, fiecare cu câte 40 de locuri. Cele două investiții se ridică la o valoare totală de aproape 20 milioane de lei fără TVA.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, a anunțat vineri, 8 septembrie, că a selecționat și restul de 60 din totalul de 124 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul ce vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre investiții pentru care apelul de proiecte a fost lansat pe 30 iunie, și pentru care autoritățile publice locale au depus 228 cereri de finanțare.

Două dintre acestea vizează județul Vaslui, ambele de capacitate mică, adică cu 40 de locuri. Prima va fi construită în orașul Negrești, iar a doua în comuna Șuletea. Fiecare din cele două investiții are o valoare de 9.988.916,57 lei fără TVA (2.005.806,54 euro fără TVA). Împreună, cele două creșe vor costa 19.977.833,14 lei fără TVA.

„Aceste 60 de creșe se alătură celorlalte 64 de creșe (proiecte mature) care au primit deja finanțare europeană, ca urmare a semnării contractelor la începutul lunii septembrie. Astfel, după cum ne-am asumat, asigurăm o finanțare de aproape 300 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru construcția a 124 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare în creșele de stat. Toate cele 124 de creșe vor fi finanțate în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție financiară din partea autorităților beneficiare”, a explicat ministrul Cseke Attila.

„Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius. În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spatii administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi finalizate și operaționale până la data de 31 decembrie 2025. După cum este cunoscut, în 2021, Ministerul Dezvoltării a pornit un amplu program guvernamental de construcții de creșe, finanțate din bugetul de stat, în cadrul căruia a aprobat construcția a 110 creșe noi nZEB”, a mai precizat ministrul.

Trebuie spus că, din cele 64 de creșe pentru care s-a anunțat semnarea finanțării pe 7 septembrie, două vizează județul Vaslui. Este vorba despre o creșă mare, cu 110 locuri, ce va fi construită în municipiul Huși și care va fi finanțată cu suma de 21.667.344,35 lei, și o creșă mică, cu 40 de locuri, ce va fi ridicată în municipiul Vaslui. Această investiție se ridică la valoarea totală de 11.886.810,72 lei.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2022/09/finantare-pnrr-pentru-inca-doua-crese-mici-in-negresti-si-comuna-suletea/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
12CititoriConectați-vă

Robo Știri