“Fără apă, nu există agricultură!” – probabil că nu există fermier care să nu știe acest lucru elementar, după cum declară Cezar Anton, directorul Administrației Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui: “Apa are o importanță deosebită ca factor de vegetație, fiind o verigă tehnologică de bază. Fără o compensare corespunzătoare cu irigații în condiții de secetă, toate cheltuielile cu înființarea și întreținerea culturilor agricole reprezintă fonduri irosite”.
În prezent, apa de irigație este livrată prin intermediul infrastructurii din amenajările aflate în administrarea ANIF, în baza unor contracte de prestări servicii și a notelor de comandă emise de beneficiari. ANIF Vaslui gestionează o suprafață amenajată pentru irigații de 29.926 de hectare, una de lucrări de desecare pe 41.653 de ha, precum și 195.600 de ha cu lucrări de combatere a eroziunii solului.
“În cadrul suprafețelor amenajate pentru irigații, s-au înființat șapte organizații ale utilizatorilor de apă. ANIF Vaslui a trecut la încheierea de noi contracte multianuale cu acestea, prevăzând că livrarea apei se va face gratuit, cheltuielile aferente fiind suportate de la bugetul statului. Până la data de 28 august, valoarea totală a energiei electrice necesară pompării apei a fost de 46.040 de lei. Suprafața totală irigată în campania 2017 în județul Vaslui este relativ mică față de suprafața de 14.317 hectare pregătită de Unitatea de Administrare Vaslui. Acest fapt se explică prin căderea la timp și în cantități apropiate de normal a precipitațiilor, în special în zona amenajării Albița-Fălciu”, a mai spus Cezar Anton.

Loading...

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/fermierii-vasluieni-interesati-de-irigatii/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.