Raportul de selecție preliminar pentru schema de ajutor „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, publicat recent de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), arată că niciun vasluian nu beneficiază, în 2017, de fonduri nerambursabile pentru lucrări multianuale de împădurire a pământurilor.

Loading...

Ediția din acest an a Programului Național, derulat de APIA, în cadrul căruia se acordă sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite, nu a avut succes. La nivelul întregii țări s-au înregistrat numai 55 de solicitări din partea fermierilor interesați să-și împădurească terenurile.

Deși ajutorul nerambursabil pentru prima împădurire este unul consistent, beneficiarul avȃnd posibilitatea de a primi pȃnă la 7 milioane de euro, interesul fermierilor vasluieni a fost unul foarte scăzut. Cele mai multe solicitări au venit din județele Dolj, Brașov, Galați și Sibiu, acolo unde fermierii vor primi 6.000 de euro pentru fiecare hectar împădurit, în primul an de derulare a Programului, urmȃnd ca, vreme de 12 ani, să primească 2.700 de euro pe hectar.

La nivelul județului Vaslui există numeroase suprafețe degradate, care ar putea fi împădurite, însă procedura pentru înscrierea la schema de ajutor este una greoaie și de durată. Înainte de depunerea cererii de sprijin, solicitanții sprijinului trebuie să parcurgă etapele de identificare a suprafețelor care urmează a fi împădurite în IPA Online, etape care vizează elaborarea proiectului tehnic de împădurire și obținerea avizului pentru proiectul tehnic de la Garda Forestieră. Ulterior, fermierii trebuie să solicite Centrelor Județene APIA eliberarea Notei de constatare și identificare a suprafețelor de teren destinat împăduririi în sistemul IACS – LPIS gestionat de APIA, care stă la baza întocmirii proiectului tehnic de împădurire. Cererile pentru obținerea finanțării se depun într-o aplicație electronică, în intervalul de timp stabilit de APIA, iar toate cheltuielile eligibile din proiect sunt decontate integral, contribuția financiară a beneficiarilor fiind zero.

În program se pot înscrie, de asemenea, primăriile care vor să planteze, pe banii statului, perdele forestiere în jurul localităților, perdele care să oprească zăpada adusă de viscol. (Mara GRIGORIU)

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/09/fermierii-vasluieni-fara-finantare-de-la-apia-zero-lei-pentru-noile-impaduriri-din-judetul-vaslui/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.