Fermierii din județul nostru sunt în plină campanie agricolă de recoltare a porumbului, florii soarelui, soii și sfeclei de zahăr, de cules struguri și de pregătire a terenurile pentru însămânțările de toamnă. Producțiile la culturile semănate în primăvară sunt foarte bune, susțin reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ.

Loading...

Agricultorii din județ sunt în fierbere în această perioadă, una în care recoltatul se suprapune cu pregătitul terenului pentru însămânțarea de noi culturi pentru anul agricol 2017-2018. Astfel, în privința campaniei de recoltare, aceasta se desfășoară în condiții foarte bune, susține conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, determinând implicarea și angrenarea tuturor utilajelor agricole din dotarea fermelor. Astfel, se dorește ca, în cel mai scurt timp, să se finalizeze atât recoltarea și depozitarea producției obținute, precum și eliberarea tuturor terenurilor de resturile vegetale.

Până la aceasta dată, conform informațiilor transmise de către producătorii agricoli din județul nostru, floarea soarelui a fost recoltată de pe o suprafață de 50.659 hectare, ceea ce reprezintă 91% din suprafața cultivată, porumbul de pe 45.068 ha (47%), sfecla de zahăr de pe 148 ha și soia de pe 362 ha, din 1353 ha aflate în cultură. Producțiile medii obținute de producătorii agricoli fluctuează la cultura de floarea soarelui între 1.000 și 3.900 kg/ha, în funcție de gradul de fertilitate al solurilor, de cantitatea de apă asigurată în perioada de vegetație precum și de tehnologia aplicată”, ne-a declarat directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

Cele mai scăzute producții s-au obținut pe teritoriul comunelor Ștefan cel Mare, Vulturești, Băcești, Dumești, Voinești, Ivănești, Puiești, iar cele mai bune în comunele Vutcani, Roșiești, precum și în cele din Lunca Prutului, respectiv Drânceni, Stănilești, Lunca Banului, Vetrișoaia, Berezeni și Fălciu.

La porumb, producțiile oscilează între 2.300 kg si 8.000 kg/ha, fiind foarte mult influențate de aceeași factori de producție ca și în cazul florii soarelui. O situație finală privind producțiile medii obținute la hectar la această cultură va fi stabilită în cursul lunii decembrie, odată cu finalizarea acțiunii de centralizare a informațiilor din ancheta statistică privind suprafețele recoltate și producțiile obținute.

În ceea ce privește strugurii, aceștia au fost recoltați de pe 7.888 ha din suprafata totală de 11.462 de hectare cultivate cu viță de vie.

Recoltele obținute până în prezent sunt foarte bune atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ. (Ionuț PREDA)

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/05/fermierii-plina-campanie-agricola-de-recoltare-si-de-pregatire-terenurile-pentru-insamantarile-de-toamna/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.