Din articol
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, după
privind decizia de inundare a satelor româneşti în 2014, pentru a evita o inundare a Belgradului, că în măsura în care vor identifica informaţii relevante în minister în legătură cu acest subiect, le vor pune la dispoziţie a mass-media. El a precizat că în ceea ce priveşte Dunărea, există o comisie mixtă româno-sârbă, care decide în astfel de situaţii.
„Există o procedură specifică şi în ceea ce priveşte Dunărea există o comisie mixtă româno-sârbă, care decide în astfel de situaţii. Nu pot detalia în legătură cu deciziile luate la nivelul Guvernului României, la nivelul acelei comisii sau la nivelul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, în anul 2014, pentru că nu am aceste informaţii. Am citit şi eu ştirile din spaţiul public, potrivit cărora primul ministru de la acea vreme ar fi luat nişte decizii, în detrimentul comunităţilor din România, în detrimentul localităţilor ce au fost inundate, însă în măsura în care vom identifica informaţii relevante în minister în legătură cu acest subiect, bineînţeles că le putem pune la dispoziţie a mass-media”, a spus Mircea Fechet într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
Întrebat cu cine se consultă premierul, când se iau astfel de decizii, Fechet a arătat că, în legătură cu inundaţiile recente pe care le-am trăit cu toţii în România, a avut mai multe întâlniri cu prim-ministrul, şi parte din aceste întâlniri au fost chiar la guvern, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Administraţia Naţională a Apelor Române, Administraţia Naţională de Meteorologie, coordonate de primul ministru.
„Nu pot să vă răspund în legătură cu deciziile luate de fostul prim-ministru Ponta în anul 2014, în afară de ceea ce am citit în presă”, a mai spus el.
Despre despăgubirea celor afectaţi, Mircea Fechet a arătat că întotdeauna, persoanele afectate de inundaţii sunt despăgubite de către statul român, într-un cuantum stabilit de nişte comisii locale de evaluare, aşa cum s-a întâmplat în judeţul Galaţi, în judeţul Vaslui sau în judeţul Constanţa.
„Bineînţeles că statul român intervine şi ajută acei oameni să o ia de la capăt, practic, pentru că de multe ori rămân fără nimic”, a explicat Mircea Fechet.
Reacția lui Ponta, pe Facebook: „Niciun român nu a fost în pericol”
Victor Ponta a venit cu precizări pe Facebook, unde a scris ca „niciun român nu a fost în pericol”, și că „pe omul aflat la nevoie trebuie să îl ajuți”.
„Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți!
Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată – însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români!
Dumnezeu știe când faci fapte bune! Și îi vede și pe păcătoșii care ar lăsa aproapele să moară înecat doar pentru a câștiga politic!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
Candidatul independent la prezidențiale și fost premier Victor Ponta a declarat, în cadrul podcastului „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, difuzat miercuri, că, în 2014, când era premier al României, iar Serbia a fost lovită de cele mai grave inundații din istoria sa, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul.
Acest lucru i-a adus, de altfel, cetățenia sârbă, acordată de statul vecin, motivul primirii ei fiind mult timp un semn de întrebare pentru public. După ce Biroul Electoral Central i-a validat candidatura, Victor Ponta a anunțat că va renunța la cetățenia sârbă.
Editor :