fbpx
1.7 C
Vaslui
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Facturile imense la energie electrică întrerup iluminatul stradal pe timp de noapte în Băcani!

De către

Loading...

21 noiembrie 2022

La nici doi ani de la înlocuirea cu fonduri UE a sistemului de iluminat public stradal clasic cu unul modern, cu LED, Primăria Băcani se vede nevoită să întrerupă de tot pe timp de noapte iluminatul. Motivul: cea mai recentă factură la energie electrică primită este în jur de 29.000 de lei, sumă mult prea mare pentru un buget local de comună.

Efectele scumpirii tot mai mult a energiei electrice în Europa și în lume continuă să se vadă și la noi în județ. Concret, acum câteva luni, edilul șef al Bârladului se plângea de facturile imense la curentul electric și la cele la gaz primite de școlile și spitalul din localitate, iar la începutul lui noiembrie, primarul comunei Vinderei anunța rămânerea în întuneric a primăriei, grădiniței din localitate și a iluminatului stradal al comunei ca urmare a rezilierii contractelor de către furnizorul de electricitate.

Acum, un alt primar vasluian face publică o situație la fel de gravă în care a ajuns comunitatea pe care o păstorește. Este vorba despre Vasile Stoica, primarul comunei Băcani, care și-a anunțat consătenii că, din cauza ultimei facturi primite pentru iluminatul public stradal, de circa 29.000 de lei, se vede nevoit să întrerupă cu totul iluminatul stradal pe timpul nopții. Anunțul a fost făcut zilele trecute, prin intermediul paginii oficiale de socializare a Primăriei Băcani.

„Dragi prieteni, problema facturilor foarte mari la consumul de energie electrică a început să ne apese puternic și pe noi! Dacă, de câteva luni de zile, aproape toate UAT-urile din România au luat măsuri de întrerupere a energiei electrice a iluminatului public stradal, noi am făcut tot ce a fost posibil pentru a nu întrerupe energia electrică în comună. Cu această ocazie, vă informăm că, din cauza ultimei facturi de la E.ON pentru consumul de energie electrică la iluminatul stradal (circa 29.000 lei), am luat hotărârea de a întrerupe furnizarea energiei electrice pe timp de noapte pentru iluminatul stradal. Programul actual de furnizare a energiei electrice este: între orele 17.00 – 00.00 și între orele 4.30 – 6.45. Hotărârea respectivă era obligatoriu să fie luată pentru că, în cel mai scurt timp, intram în incapacitate de plată. Vă mulțumim pentru înțelegere! Doamne ajută!”, le-a transmis primarul Stoica cetățenilor.

Trebuie spus că, în timpul pandemiei, comuna Băcani a implementat două proiecte ce vizează sistemul de iluminat public. Primul, respectiv „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public stradal”, pentru care, la finele lui 2020, s-a obținut o finanțare cu fonduri UE de 500.000 de lei, viza montarea a circa 400 de lămpi cu LED de 50w în toate satele componente (Băcani, Băltățeni, Drujești, Suseni și Vulpșeni). Investiția urma să asigure un iluminat stradal de calitate pe timp de noapte, precum și reducerea consumului de energie electrică. Al doilea proiect, în speță „Extindere rețea iluminat public”, finanțat de la bugetul local, prevedea înlocuirea becurilor clasice cu unele cu LED la stâlpii de iluminat public de pe străzile ce nu au fost prinse în proiectul de modernizare.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2022/11/facturile-imense-la-energie-electrica-intrerup-iluminatul-stradal-pe-timp-de-noapte-in-bacani/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă

Robo Știri