fbpx
1.8 C
Vaslui
sâmbătă, 3 decembrie, 2022

”Extinderea rețelelor de gaze naturale, deja negociată cu oficialii europeni”

Una dintre cele mai importante măsuri de dezvoltare prevăzute în Programul de Guvernare al Partidului Național Liberal se referă la finanţarea extinderii reţelelor de gaze natural. ”Este un program realist și finanțabil, care deja a fost negociat cu oficialii europeni”, a declarant Tudor Polak, candidatul PNL Vaslui la Camera Deputaților.

Loading...

Programul național de racordare a populației și clienților non-casnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale are o valoare de peste un miliard de euro şi se derulează în două etape. Cea de-a doua etapă este prevăzută pentru perioada de programare 2021- 2027, cu o valoare estimată de 800 milioane de euro, beneficiarii eligibili fiind autoritățile publice locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

PNL a prevăzut în Program racordarea unui număr de 30.000 de gospodării la rețeaua de distribuție de gaze naturale, pe lângă înființarea de noi rețele de distribuție de gaze naturale. Totodată, Programul dă și posibilitatea finanțării de activități care prevăd extinderea actualei rețele de distribuție a gazelor naturale. Toate proiectele de conducte construite în cadrul acestui Program național trebuie să fie pregătite și echipate pentru a transporta și gaze verzi, obtinuțe din surse regenerabile.

Planul naţional de investiţii şi relansare economică propus de PNL prevede dublarea, la nivel naţional, a locuinţelor conectate la reţeaua de gaze. ”Obiectivul acestui plan este extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale astfel încât 70% din locuinţele la nivel naţional să fie conectate la reţeaua de gaze, de la 35%, în prezent. Un al doilea obiectiv, la fel de important, este Acela de susținere a autorităţilor locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza de competență. Din fonduri europene, va fi alocat un miliard de euro în următorii şapte ani. Pe exerciţiul 2014-2021, în prezent se obţine aprobarea CE pentru alocarea sunei de 200 de milioane de euro pentru acest obiectiv de investiţii, iar restul de 800 de milioane vor fi prevăzuţi în bu­getul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exerciţiul 2021-2027”, a precizat Tudor Polak, candidatul PNL Vaslui la Camera Deputaților.

România avea la 1 ianuarie 2020, 7,5 milioane de locuinţe la nivel naţional, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, dintre care doar 35% erau conectate la reţeaua de gaze. Potrivit INS, în 2018 România avea o lungime totală a conductelor de distribuţie a gazelor la nivel naţional de 41.400 km. ”Pentru comparaţie, Ungaria, care nu se compară cu România în ceea ce priveşte rezervele de gaz, are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Putem reduce acest decalaj, iar beneficiile vor fi nu numai creșterea confortului populației, ci și o reducere a costurilor și, foarte important, a poluării, prin renunțarea la sistemele de încălzire cu lemne”, a argumentat Tudor Polak, candidatul PNL Vaslui la Camera Deputaților.

- Advertisement -
Loading...

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă

Robo Știri