Zilele trecute, au fost premiați cei mai buni elevi din clasele V-XII care au participat la prima ediție a Concursului Național „Excelența în astronomia de amatori”, inițiat de Asociația „Sirius” Bârlad. Festivitatea a avut loc la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. 

Loading...

Concursul Național „Excelența în astronomia de amatori” s-a derulat în perioada aprilie-septembrie și a fost organizat de Asociația Astronomică „Sirius” – Club UNESCO, în parteneriat cu Societatea Științifică „Orion” Tulcea și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, sub egida Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO. Competiția s-a desfășurat pe mai multe categorii (clasele V-VI, VII-VIII, IX-X și XI-XII) și a avut trei secțiuni: proiect observații (fenomene astronomice, corpuri cerești); proiect cu caracter constructiv (instrument destinat observațiilor astronomice vizuale, radiotelescop, celostat, minisatelit, minirover, stație meteo, mici accesorii); fotografii astronomice (științifice și artistice).

Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 7 octombrie, în cancelaria Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, ca activitate în cadrul Programului „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”. Au participat elevi, părinți, bunici, cadre didactice, directorul liceului, Ghiorghe Pricop, viceprimărița Roxana Miron-Feraru, consilierii locali Elena Monu și Bogdan Sârbu, dar și parteneri din București, Tulcea și Republica Moldova.

Trofeul la clasele XI-XII a fost câștigat de echipajele Tudor-Cătălin Stafie, Iulian Radu, Denis Ifrim, Andi Anton și Paul Oprea, Vlad-Andrei Maxim, Ana-Maria Ciutea, din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, toți fiind membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad.

Celelalte premii puse la bătaie de organizatori au fost obținute de echipaje și elevi de la Școala Gimnazială Liteni, județul Iași, Școala Gimnazială Sanatorială Bușteni, județul Prahova, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Școala Gimnazială nr. 112 București, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” Chișinău etc. Premiile în bani au fost oferite de la bugetul local (în total, 3.600 de lei), în timp ce diplomele, trofeele și revista „Pași spre infinit”, de către Asociația Astronomică „Sirius”.

„Felicitări participanților pentru activitatea pe care o desfășoară în cadrul cercurilor, asociațiilor și cluburilor de astronomie și pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul concursului «Excelența în astronomia de amatori». Mulțumim cadrelor didactice coordonatoare pentru ajutorul acordat în derularea proiectului. Considerăm că acest proiect a reușit să stimuleze atingerea performanței în cazul elevilor care activează ca astronomi amatori, să mediatizeze inventivitatea și creativitatea acestora și să contribuie la promovarea valențelor educative excepționale ale astronomiei”, ne-a declarat prof. Ioan Adam, coordonatorul proiectului.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/excelenta-astronomia-de-amatori-cei-mai-buni-privitori-la-stele-au-fost-premiati/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.