13.4 C
Vaslui
2 mai, 2024

Emil Savin, omul de afaceri care i-a dat mita lui Buzatu, spune că nu el l-a denunțat. Cine e „Farmazon”, abonat la contracte publice

Din articol

Omul de afaceri Emil Savin, zis „Farmazon”, spune că nu l-a denunțat la DNA pe Dumitru Buzatu, ci doar pe expertul din dosarul spăgii de 1,25 milioane de lei.

Emil Savin a declarat pentru

că nu l-a denunțat pe președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, care a fost

, ci pe expertul din dosar. Acesta ar fi primit suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză care să-i fie favorabil lui Savin.

în dosar.

Pe lângă asta, expertul i-ar mai fi promis lui Savin că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

„Povestea a plecat în 2021, de la niște lucrări, spuneau ei, neconforme (…) La momentul respectiv s-a cerut o expertiză, care s-a și realizat, până la urmă. Eu am cerut o contraexpertiză. Ei n-au vrut, au zis că acea contraexpertiză trebuie făcută de același expert (care a făcut prima expertiză). Mie mi s-a părut cam dubios, le-am spus că nu cred că e corect.

Cei de la Consiliu (Consiliul Județean Vaslui, n.r.), dl. director Toma și alții de acolo, au zis să facem cu același expert. L-am contactat pe expert și l-am întrebat: ‘E corect, tot tu centrezi, tot tu dai cu capul?’ și mi-a spus că e corect, că doar el poate face expertiza. ‘Faci contract cu mine și-ți fac contraexpertiza’, mi-a zis el.

Mi-am contactat avocații și mi-au zis: E ceva cusut cu ață albă. Dacă faci asta, e mită ascunsă și te duci la bulău.

Ăsta a fost denunțul pe care l-am făcut eu: nu l-am denunțat pe Buzatu, l-am denunțat pe expert, expertiza respectivă. Și m-am dus cu acea expertiză la domnii de la DNA și le-am spus chestia respectivă.

De atunci, am intrat în ascultare și a ieșit toată panarama asta. Nu l-am denunțat pe Buzatu, ci pe domnul expert (…) N-am avut încotro și a trebuit să fac ce am făcut.

Nu îmi pare rău (…) Am fost pe lângă faliment de vreo doi-trei ani de zile, m-am împrumutat de bani să-mi plătesc dările la stat, iar banii mei au stat în vistieria Consiliului Județean sau unde au stat (…)” , a declarat Emil Savin la Antena 3.

Dumitru Buzatu a fost

, vineri seară, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. După șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Dumitru Buzatu

pentru 30 de zile.

Cine este Emil Savin zis „Farmazon”

Emil Savin zis Farmazon este un rege al asfaltului în Vaslui care controlează două firme care derulează zeci de contracte din bani publici în județul Vaslui, inclusiv cu CJ Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu, potrivit

Pe vremea lui Ceaușescu, Farmazon ar fi fost șoferul unui președinte de CAP.

Una dintre firmele controlate de Savin, Soragmin, este cea care a asfaltat două loturi ale drumului Bârlad-Codăiești, pentru care Buzatu a cerut șpagă. Contractul dintre firma Soragmin și CJ Vaslui a fost semnat în 2019 și e în valoare de peste 80 de milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro din fonduri comunitare.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/emil-savin-omul-de-afaceri-care-i-a-dat-mita-lui-buzatu-spune-ca-nu-el-l-a-denuntat-cine-e-farmazon-abonat-la-contracte-publice-2517459

Ultimă oră

Același autor