Deși doar trei școli generale din cele 13 sunt dotate cu săli de sport, în restul, pe timpul iernii, elevii desfășurând orele de educație fizică în clasă, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, spune că nu se vor construi altele noi în viitorul apropiat.

Loading...

Strategia Integrată de Dezvoltare și Planul de Mobilitate Urbană, aprobate de Consiliul Local Vaslui în ultima sa ședință și prezentate de primarul Vasile Pavăl într-o conferință de presă, prevăd 14 proiecte pe cinci capitole mari pentru ca vor fi cheltuite aproape 28 de milioane de euro începând cu anul viitor. Educației îi sunt alocate 3,7% din fonduri, sumele urmând a fi folosite pentru îmbunătățirea infrastructurii învățământului tehnic de la Liceele “Ștefan Procopiu” și “Ion Mincu”, unde vor fi amenajate și dotate ateliere pentru elevii de la specializări tehnice. Vor fi construite, de asemnea, două grădinițe și o creșă. Destinația investițiilor, așa cum a ținut să precizeze primarul Vasile Pavăl, a fost aleasă prin Programului Operațional Regional, Axa Prioritară 4, accesat de municipalitatea vasluiană alături de celelalte reședințe de județ din Regiunea Nord-Est, considerate poli de dezvoltare socio-economică.
Educația primește un procent mic în comparație cu “spațiile verzi”, de exemplu, care are destinate 9,7% din cele 28 de milioane de euro. Deși nevoile școlilor vasluiene sunt mari, primarul a spus că a fost imposibil pentru administrația locală să negocieze capitolele de investiții din cadrul strategiei.
În aceste condiții, elevii vasluieni vor continua să facă orele de sport în clasă în această iarnă și foarte probabil și iernile viitoare. În ultimi ani în oraș nu a mai fost construită nicio sală de sport, doar 3 dintre cele 13 școli gimnaziale fiind dotate cu astfel de spații.
Vasile Pavăl a recunoscut că această problemă este una “delicată”, spunând că vor trebui găsite soluții pentru construirea de săli de sport fie prin alte programe cu finanțare europeană sau chiar de la bugetul local.
“Lipsa sălilor de sport este o problemă. Cu toate că am investit mult în ultimii ani în modernizarea infrastructurii școlare, nu au fost fonduri suficiente. Va trebui ca pe viitor să identificăm surse de finanțare, astfel încât să putem ridica măcar una sau două săli de sport. În unele cazuri, chiar dacă am dori nu am putea construi săli, pentru că nu există spațiul fizic necesar, pentru că școlile au fost proiectate pe suprafețe mici. Este o problemă pe care o vom avea în vedere, dar nu pot da un termen, pentru că apoi mi se va reproșa că nu m-am ținut de promisiune”, a declarat Vasile Pavăl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.