-1.1 C
Vaslui
5 februarie, 2025

Echipa națională de rugby a României va avea trei bârlădeni, doi de aceiași formație. Națională vine după un meci excelent cu Germania, 48-10, iar bârlădenii Cristi Chirica (Dinamo București), Gabriel Rupanu și Alexandru Bucur (SCM USV Timișoara) au fost păstrați în lot și pentru meciul de sâmbătă, din cadrul Campionatului European, în care „stejarii” speră să obțină un nou succes cu Belgia. Partida se desfășoară la Mons, de la ora 21:00.

În jocul cu Germania, Cristi Chirica a fost titular, iar Gabriel Rupanu a intrat pe parcurs. Ambii jucători și-au trecut numele pe lista marcatorilor, Chirica reușind un eseu, iar Rupanu a transformat ultimul eseu al meciului reușit de Graure. Antrenorul David Gerard a declarat: „Trebuie să ne concentrăm pe recuperare și apoi să pregătim cât mai bine meciul cu Belgia care poate că este cel mai important din ultimii doi, trei ani pentru noi”.

Ediția din acest an a Europeanului are o miză dublă: pe lângă trofeul pus în joc, echipele își pot asigura și caificarea directă la Cupa Mondială din Australia 2027. Se califică direct primele patru clasate la finalul Campionatului European.

Echipa națională de rugby a României, supranumită „Stejarii”, este reprezentativa României în competițiile internaționale de rugby. Echipa națională participă cu regularitate la competiții precum Cupa Mondială de Rugby și Cupa Europeană a Națiunilor.

Jocul de rugby a fost introdus în România de studenți reveniți de la studii făcute la Paris, care au înființat cluburi cum au fost Stadiul Român, începând cu anul1913. Ulterior, s-au înființat 17 alte echipe în București. În 1919, Comitetul Olimpic Român solicită Comitetului Olimpic Internațional reintroducerea rugbyului ca probă olimpică. Această propunere este într-un final adoptată, C.O.R. fiind anunțat printr-o adresă din 21 noiembrie 1919. Dar, din lipsa fondurilor, sportivii români nu au putut participa la ediția de la Anvers a Jocurilor Olimpice. Primul meci internațional al Stejarilor s-a jucat în 1919, împotriva SUA.

Federația Română de Rugby s-a înființat în 1931, iar în anul 1939 s-a înființat la Brașov, la fabrica de avioane, prima echipă de club din afara Bucureștiului.

În anul 2000, Romania a câștigat clar prima Cupă Europeană a Națiunilor, după ce a înregistrat patru victorii din patru meciuri. Anul 2001 a fost însă mai puțin reușit. Georgia a câștigat CEN, după o victorie cu 31-20 la București, iar într-un meci test jucat împotriva Angliei s-a înregistrat un nedorit record negativ: meciul a fost pierdut cu 134-0! Echipa României s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2003, unde au câștigat în fața Namibiei, dar au pierdut onorabil în fața Irlandei (45-17), iar apoi în fața Australiei (90-8) și Argentinei (50-3). În 2004, România a câștigat la limită, cu 25-24, în fața Italiei, ceea ce reprezintă singura victorie recentă împotriva unei echipe participante la Turneul celor 6 Națiuni. Ediția 2005 – 2006 a CEN a fost câștigată de România, aflată la egalitate de puncte cu Georgia. Echipa națională s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2007, învingând Georgia și Spania. La ediția din 2007 a Cupei Mondiale la Rugby, România a terminat pe penultimul loc în grupa C, după ce a învins Portugalia (14-10), a pierdut la limită cu Italia (24-18) și a fost învinsă fără drept de replică de Scoția (42-0) și Noua Zelanda (85-8).

Sursa: https://www.monitoruldevaslui.ro/2025/02/echipa-nationala-de-rugby-a-romaniei-va-avea-trei-barladeni/

Ultimă oră

Același autor