Bârlădenii dornici să afle lucruri interesante despre paleontologia și geologia județului Vaslui se vor putea delecta duminică, de la ora 11.30, cu vernisajul unei expoziții inedite despre fosilele din situl paleontologic de la ”Crețești – Dobrina 1”. Printre acestea se află și una care este unicat în țara noastră și poate chiar în lume. Vernisajul expoziției va avea loc la Secția de Științele Naturii a Muzeului „Vasile Pârvan”. Organizatorul activității este muzeograful dr. Laurențiu Ursachi. Invitat va fi asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi de la Univ. ”Al. I. Cuza” din Iași. De asemenea vor fi prezenți membrii proiectului de voluntariat DEINOTHERR, constituit la inițiativa lui Simon Salcă.

Loading...

“Punctul fosilifer ”Crețești Dobrina 1”, situat în localitatea Satul Nou (com. Crețești) se remarcă prin bogăția și diversitatea taxonomică a materialului osteologic colectat. Pe baza elementelor osteologice diagnostice, din acest zăcământ fosilifer a fost evidențiată componența unei asociații faunistice de vertebrate continentale care a existat, acum 9 – 10 milioane de ani, faună terestră corespunzătoare din punct de vedere cronostratigrafic Sarmațianului superior (Chersonian). Materialul paleontologic studiat documentează prezența unor grupuri mari de vertebrate fosile: amfibienii (broaștele), reptilele (șerpi, șopârle și țestoase), păsările (struțul) și mimamiferele (elefanți– proboscidieni, rinoceri, antilope, cai tridactili, suidae – porcii sălbatici, tigrii, hiene etc)”, se specifică într-un comunicat al muzeului.

În urma săpăturilor sistematice realizate în acest sit de către echipa de cercetare paleontologică (Dr. Ursachi Laurențiu, prof. univ. dr. Vlad Aurel Codrea, prof. univ. dr. Mihai Brânzilă, asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi etc.) în perioada anilor 2010 – 2015 au fost găsite 12 țestoase (Testudo sp.). Un aspect extrem de rar întâlnit într-un sit paleontologic. Dintre aceștia, șase indivizi au fost identificați in situ (în stratul fosilifer) adunați și suprapuși, unul peste celălalt. Din această aglomerare de țestoase au fost separate trei exoschelete care au fost preparate și conservate în poziția de acumulare. În urma acestei activități de restaurare s-a obținut un bun cultural de excepție. Din informațiile pe care le deține echipa de cercetare până în prezent, această piesă este unicat în țara noastră, însă există o posibilitate destul de mare ca nici alte muzee din lume nu dețină un astfel de bun cultural din domeniul Științelor Naturii. Expoziția va cuprinde, pe lângă acest grup de țestoase și alte fosile extrem de importante din situl paleontologic de la ”Crețești-Dobrina 1”.

Cercetările paleontologice desfășurate în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad au avut ca obiective de-a lungul timpului punerea în evidență a localităților fosilifere din județului Vaslui, colectarea și prepararea materialului paleontologic din aceste zăcăminte în scopul îmbogățirii colecției de paleontologie a secției și, totodată, valorificarea științifică și expozițională a patrimoniului cultural acumulat. Astfel, cercetările paleontologice de teren au condus la inventarierea unui număr de 25 de puncte fosilifere în teritoriul județului nostru. (G.P)

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/27/gata-duminica-va-avea-loc-la-barlad-vernisajul-expozitiei-testoasele-de-la-cretesti-dobrina-1-barladenii-vor-putea-admira-o-fosila-unica-tara-noastra/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.